Norske kraftselskaper skårer høyt på sine prioriteringer av sikkerhet, fremgår det av en undersøkelse blant 4000 ledere og ansatte i medlemsbedriftene til Energi Norge. (Illustrasjonsfoto: Eltel)

Sikkerhetsklimaet i norske kraftselskaper oppleves som bedre enn snittet i tilsvarende virksomheter i Norden. Det viser en ny undersøkelse blant 4000 ledere og ansatte i Energi Norges medlemsbedrifter.

Kilde: Energi Norge

Totalt sett viser kartleggingen at ansatte i de norske selskapene oppfatter sikkerhetsklimaet som svært godt. Sammenlignet med tilsvarende bransjer i Norden skårer ansatte i Energi Norges medlemsbedrifter i gjennomsnitt høyere, og de er mer positive til bedriftens sikkerhetsprioritering enn ansatte i resten av Norden. 

Undersøkelsen viser likevel av bransjen har noen utfordringer å jobbe videre med. Respondentene skårer noe lavere på spørsmål som knytter seg risikostyring, rettferdig ledelse og arbeidstakeres prioriteringer. De som jobber ute i felt er noe mer kritiske til sikkerhetsklimaet enn de som har mye kontorarbeid.

Resultatene viser også at forhold som kommunikasjon, rolleklarhet, støtte og kontroll over arbeidet er viktige forhold som skiller mellom de som oppfatter sikkerhetsklimaet som svært positivt og de som er noe mindre positive.

– Vi opplever at mellomledere har en særlig viktig rolle for medarbeidernes sikkerhet i kraftnæringen. IRIS-rapporten gir interessante resultater som vi vil benytte i det videre arbeidet med å utarbeide bransjerettede tiltak, sier HMS-rådgiver Maria Benestad Astrup i Energi Norge.