Forsinkelser gjør at varslet Elbud vil bli lansert senere i 2017 enn planlagt. (Illustrasjonsfoto: Gudbrandsdal Energi)

Elhub blir lansert senere i 2017 enn opprinnelig planlagt. Beslutningen tas etter at det finske selskapet eSettOy mandag varslet en forsinkelse i løsningen for nordisk balanseavregning (NBS). Ny dato for lansering av Elhub vil bli publisert i august 2016.

Kilde: Statnett

Nordisk balanseavregning (NBS) er en forutsetning for å innføre Elhub. For å sikre tilstrekkelig kvalitet i avregningsunderlaget for kraftmarkedet samt å gi markedsaktørene tilstrekkelig tid til å gjennomføre sine forberedelser, er det forutsatt en periode på minimum fire og en halv måned mellom idriftsettelse av de to prosjektene. Når NBS er forsinket vil det derfor få en direkte konsekvens for Elhubs tidsplaner.

En forsinkelse for NBS til første kvartal 2017 vil i utgangspunktet medføre idriftsettelse av Elhub sommeren 2017, noe som ikke er hensiktsmessig i forhold til ferieavvikling og erfaringer fra tidligere markedsendringer. 

– Vi kartlegger derfor mulighetene for å redusere intervallet på fire og en halv måned slik at Elhub i stedet kan settes i drift i månedsskiftet mai/juni 2017, sier Tor B. Heiberg, daglig leder i Elhub AS. Opprinnelig fremdriftsplan for Elhub har til nå vært utfordrende, noe som må tas med i betraktningen når vi nå revurderer planen. Videre må vi sikre at kravene til kvalitet, datasikkerhet og sertifisering av markedsaktørene opprettholdes.  – Alternativet til å redusere intervallet på fire og en halv måned er å skyve oppstart av Elhub til etter sommeren, til medio september 2017, ettersom de siste en til to månedene før oppstart vil kreve mye arbeid fra de involverte aktørene, presiserer Heiberg.

Ny dato for lansering av Elhub vil bli publisert i august 2016, etter at NBS har bestemt ny dato for sin oppstart.