Lidal kraftverk er spesielt krevende anlegg, både fordi det er veiløst og innebærer omfattende tunnelarbeid. Ved utgangen av tunnelen blir det kraftstasjon og trafo-/bryteranlegg. (Foto: Stein Arne Bakken)

I Fjærlandsfjorden bygger Småkraft i alt seks kraftverk for Sognekraft. Etter planen skal kraftverkene være på lufta i september neste år. De vil samlet gi en årsproduksjon på 114 GWh.

Fjærlandsprosjektet er beregnet til å koste nær 600 millioner kroner. Det er den hittil største og mest omfattende småkraftutbyggingen som er gjennomført her i landet.

Hvert av de seks kraftverkene, Hatlestad, Jordal, Romøyri, Lidal samt Berge og Bjåstad får en installert effekt på under 10 MW, og slipper dermed grunnrenteskatt. Kraftverkene kommer dessuten inn under ordningen med grønne elsertifikater.

Utbyggingskostnaden for Fjærlandsprosjektet er høy, i overkant av fem kroner per kilowattime, som også inkluderer nettkostnaden på om lag 125 millioner kroner.

De seks kraftverkene var opprinnelig en del av porteføljen til Småkraft, og utbyggingen har vært planlagt i mange år. De tidligere eierne av utbyggingsselskapet var ikke innstilt på å realisere prosjektet, og det ble inngått en avtale med Sognekraft om å overta avtalene med de om lag 30 grunneierne, mens Småkraft fortsatt skulle bygge kraftverkene. 

Fjærlandsprosjektet er en teknisk krevende utbygging, med mye tunnel- og sjaktarbeid, samt bruk av helikopter ved byggingen av inntak. To av de største kraftverkene, Lidal og Romøyri, er veiløse anlegg.

September-utgaven av fagbladet Energiteknikk vil bringe en større reportasje om prosjektet.