NVE har gitt Statnett grønt lys for å fornye kabelforbindelsene Smestad – Sogn og Smestad transformatorstasjon i Oslo. Bildet viser Sogn utendørsanlegg. (Foto: Statnett)

NVE har gitt Statnett konsesjon til å fornye kabelforbindelsene Smestad- Sogn, og Smestad transformatorstasjon. - Dette er et viktig første skritt på veien for å sikre trygg strømforsyning i hovedstadsregionen i fremtiden, sier konserndirektør Elisabeth V. Vardheim i Statnett.

Kilde: Statnett

Strømkablene mellom Smestad og Sogn i Oslo er gamle. Dagens kabler som er fra 1955 og 1977 nærmer seg teknisk levealder, og kapasiteten er i ferd med å bli brukt opp. Siden 1990 har strømforbruket økt med mer enn 30 prosent, og det forventes å øke fremover i takt med befolkningsvekst og nytt forbruk. 

– For å sikre strømforsyningen i Stor-Oslo i årene som kommer, er det viktig å få skiftet ut disse forbindelsene og oppgradere Smestad transformatorstasjon. Dette må skje uavhengig av hvor mye strømforbruket øker. Å fornye Oslos gamle strømnett er nødvendig for å møte morgendagens krav til forsyningssikkerhet, byutvikling og klimaløsninger, sier Vardheim. 

Smestad transformatorstasjon er fra 1952. Stasjonen har nådd forventet levealder og trenger oppgradering. Kapasiteten i stasjonen må økes for å kunne forsyne beboere i Oslo med strøm i fremtiden. 

Kabler i egen tunnel

Konsesjonen fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gir Statnett rett til å legge kabler mellom Smestad og Sogn transformatorstasjoner i en egen, ny tunnel. 

– Kabler i egen tunnel er mindre utsatt for å bli skadet, lettere å inspisere, gjør vedlikehold og reparasjoner enklere, påvirker omgivelsene mindre, er totalt sett mer lønnsomt og innebærer en kortere anleggsperiode, sier prosjektleder Hans Herlofsen. 

Statnett har også fått konsesjon til å oppgradere Smestad transformatorstasjon til et nytt, kompakt stasjonsanlegg i eget fjellanlegg. 

– Fornyelsen av kabelforbindelsene Smestad-Sogn og Smestad transformatorstasjon er starten på en viktig oppgradering av nettet i og rundt Oslo-området i årene som kommer, sier Herlofsen. 

Planlegger videre

Nettplan Stor-Oslo vil nå gå videre med detaljplanleggingen for kabelforbindelsene og transformatorstasjonen. 

– Det skal blant annet utarbeides en miljø-, transport- og anleggsplan som skal godkjennes av NVE. Her vil vi stille krav til hvordan arbeidet skal gjennomføres. Vi skal også forhandle og inngå kontrakter med leverandører, sier Herlofsen.

Fakta om prosjektet

  • Nytt 420 kilovolt kompakt stasjonsanlegg (SF6) i fjellanlegg på Smestad
  • Stasjonen er den største transformatorstasjonen i Norge til alminnelig forbruk
  • Kabellengde: ca. 4,5 km
  • Antall kabler: 2 kabelsett, hver bestående av 3 kabler
  • Spenning: 300/420 kilovolt
  • Minimum overføringskapasitet: 2500 MW totalt (2500 MW tilsvarer 2,5 millioner varmeovner som står på 1000 W samtidig).
  • Kabeltype: PEX-kabler