oppdrettsanlegg
Et av Nordlaks' oppdrettsanlegg. Arkivfoto: Marius Fiskum/Norges sjømatråd

Nordlaks Oppdrett er i gang med et stort energiprosjekt ute i havgapet. Tolv nye oppdrettsanlegg driftes med strøm fra fastlandet.

Kilde: Enova

– Tiden er i ferd med å gå fra dieselaggregatene. Stadig flere norske oppdrettere er i gang med å elektrifisere anleggene sine, og erfaringene så langt er positive både for økonomien, arbeidsmiljøet og klimaet. Vi er glade for å kunne bidra til å sette Nordlaks Oppdretts høye ambisjoner ut i livet, sier markedssjef Petter Hersleth i Enova.

Enova bidrar med over 7 millioner kroner til prosjektet, noe som gjør det mulig for Nordlaks Oppdrett å elektrifisere tolv anlegg i Nordland og i Sør-Troms. Dette vil erstatte en million liter diesel hvert år. Totalt skal det legges 14,9 kilometer kabel mellom land og fôrflåtene. Den lengste strømkabelen blir 5 kilometer lang.

– Fôrflåtene bruker strøm først og fremst for å blåse fôret fra siloene i flåten og ut til laksen i merdene. Nordlaks har installert landstrøm på noen anlegg allerede, men dette prosjektet med Enova gjør at vi kan sette større fart og få en langt større miljøgevinst, sier direktør Tor Anders Elvegård i Nordlaks Oppdrett.

Energiprosjektet inkluderer også installasjon av energibesparende LED-lys i merdene.

– LED-lys bruker mindre enn en femtedel av energien sammenlignet med halogenpærene vi bruker i dag, sier Elvegård.

Til sammen er prosjektet beregnet å redusere energibruken med 6,13 GWh – tilsvarende 300 norske husholdninger.