Dersom batteriet knuser i kollisjoner kan det oppstå brann i elbiler. Bildet viser en elbilbrann i Seattle i USA.

Nye tester av brannfaren i elbiler, gjennomført av SP Fire Research på oppdrag fra DSB, viser at batterier som knuses i en kollisjon kan føre til brann.

Kilde: DSB

Ytre varmekilder, derimot, vil vanskelig kunne starte brann i elbilenes batteri.

DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) leder et større prosjekt som skal øke kunnskapen om utfordringer med nye energibærere i kjøretøy og hvordan disse skal håndteres.

I samarbeid med Skien brann- og feievesen, Høgskolen i Sørøst-Norge og Grenland Energy, som bidro med to elbiler, har SP Fire Research gjennomført to fullskala branntester av elbil. Bilene hadde et Li-Ion batteri av den typen som finnes i mange av dagens moderne elbiler.

Knuste battericellene

I første forsøk ble en elbil sluppet fra 20 meters høyde for å simulere en kraftig kollisjon der battericeller ble knust. Kollisjonstesten viser at når battericeller knuses vil det skje en elektrokjemisk reaksjon som utvikler varme. Etter om lag sju minutter begynte bilen å brenne med synlige flammer. Bilen fikk brenne fritt uten at det ble forsøkt å slukke brannen og var utbrent etter ca. 2,5 timer.

−I testen ble elbilen sluppet ned på en betongkloss. Et slikt scenario, med massive ødeleggelser som resultat, er imidlertid lite sannsynlig. Fordi elbilene har de samme deformasjonssonene som andre biler, vil for eksempel en frontkollisjon absorbere kollisjonsenergien før batteriet blir skadet, sier Jostein Grav, sjefsingeniør i DSB .

Det ble ikke gjort forsøk på å slokke denne brannen så her trenger vi mer forskning for å forstå metoder og mengde vann.

Forsøkte å tenne på

I det andre forsøket ble det forsøkt å tenne på elbilbatteriet med en ekstern varmekilde, for deretter å måle hvor mye vann og tid som gikk med på slokkearbeidet.

− Det begynte etter hvert å brenne i plasten i bilen, men ikke i batteriet. Det var rimelig enkelt å slå ned flammene med samme innsatsmetoder og tidsforbruk som en brann i en konvensjonell bensin- eller dieselbil, sier Grav.

Ikke høyere risiko for brann i parkerte elbiler

Konklusjonene fra testene er at om battericeller knuses vil dette gi en elektrokjemisk reaksjon som etter noen minutter starter en bilbrann. Den andre testen viste at det er svært vanskelig å tenne på batteriet med en ytre varmekilde.

Det er derfor rimelig å anta at elbiler parkert i garasjeanlegg ikke representerer en høyere risiko for brann sammenliknet med konvensjonelle biler.

− Det er ingen grunn til å tro at elbiler som står til lading vil øke denne risikoen så lenge ladesystemet er utført og vedlikeholdt etter DSBs regelverk, sier Grav.