Målet er å gjøre industrien utslippsfri, og vi er godt i gang, fremhever Stein Lier-Hansen, adm.dir. i Norsk Industri i denne kommentaren. (Foto: Norsk Industri)

Fra 90-tallet og frem til i dag, har industrien i Norge redusert sine utslipp med mellom 40 og 90 prosent (avhengig type utslipp), samtidig som produksjonen er nær doblet. Dette gjør at industrien fremstår som den eneste samfunnssektor som har tatt kutt i utslipp.

Av: Stein Lier-Hansen, adm.dir. i Norsk Industri

Den tidligere direktøren i Statens Forurensningstilsyn, Håvard Holm, sa det slik i et avisintervju for noen år siden:

– Industrien har gjort jobben, all den farlige forurensingen er borte.

Denne uforbeholdne rosen fra en meget anerkjent fagmann innebærer imidlertid ikke at industriens kvinner og menn tar det roligere fremover. Snarere tvert imot. Norsk Industri har nå utarbeidet til sammen 13 «veikart», der ambisjonen er å ta ulike industribransjer inn i en ny tid, knyttet opp mot Paris-avtalens forpliktelser. Det første veikartet som ble utarbeidet, er «Veikart for prosessindustrien», en industri som eksporterer for 200 milliarder kroner årlig.

Om dette veikartet vil jeg si:

Vår visjon er at norsk prosessindustri skal øke verdiskapingen betydelig gjennom økt produksjon og utvikling av nye prosesser og produkter. Samtidig skal klimagassutslippene reduseres til null. Dette er mulig dersom vi lykkes med å utvikle og ta i bruk teknologiene som er beskrevet i veikartet.

 I lavutslippssamfunnet vil det være økt etterspørsel etter produkter med lite karbonavtrykk i produksjon og ved bruk. Det vil også være økt behov for produkter til produksjon og lagring av fornybar energi. Den norsk prosessindustrien er godt posisjoner for dette, og bør derfor forbli verdensledende innen energi, klima og miljø.

Også de øvrige veikartene til Norge Industri har klima og miljø som et aktivt satsingsområde, i likhet med effektivisering, digitalisering og automatisering. Det må til for å være konkurransedyktig globalt.

 Høykostlandet Norge vil ha mye å tjene på effektivisert produksjon. Vi ser det allerede i dag hvordan industrien omstiller seg og er annerledes enn andre bransjer. I likhet med andre land, er Norge i rask endring. Klimakravene krever mye av oss. Vi er innstilt på å levere varene. Til beste for bedriftene og det samfunn som omgir dem.