Selv med mye ren vannkraft vil strøm fra solenergi ha positiv miljø- og klimaeffekt her i landet. (Illustrasjonsfoto: Fortum)

Nesten all strømmen vi produserer i Norge kommer fra fornybar vannkraft. Har solcellepaneler da noen hensikt her til lands?

Av: Stian Mathisen, Fortum/Strømvippa

I Norge produserer vi hvert år mer strøm fra fornybar vannkraft enn det hele landet bruker i løpet av et år. Vi er med andre ord netto eksportør av energi. Derfor mener noen at det ikke er nødvendig å satse på ny fornybar energi, som for eksempel solenergi.

Generalsekretær Ragnhild Bjelland-Hanley i Norsk Solenergiforening er ikke en av dem.

– Solceller gir oss kortreist, miljøvennlig strøm uten naturinngrep, og er en god og rask løsning for både eksisterende og nye bygg, sier hun.

Solceller kan frigjøre strøm til eksport

Bjelland-Hanley påpeker at dersom vi produserer mer strøm fra solenergi, så frigjør det strøm fra vannkraft som blant annet kan eksporteres ut av landet og erstatte strømproduksjon fra mindre bærekraftige kilder.

– Økt bruk av lokalprodusert solenergi i byggsektoren vil frigjøre elektrisitet til andre formål, som energibehov i kraftkrevende norsk industri og datasentre (produksjon av varer og tjenester som verden trenger), eksport til naboland hvor kraften kan brukes til å erstatte elektrisitet basert på fossile kilder, og transport. Dette er både god miljøpolitikk og god næringspolitikk, sier hun.

Solenergi kan bli fremtidens viktigste energikilde

Bjelland-Hanley mener det er viktig å huske at selv om vi produserer store mengder energi fra vannkraft i Norge, så må vi se på energi i en global sammenheng.

– Verden trenger mye mer fornybar energi, og solenergi har potensiale til å bli den viktigste fornybare energikilden i fremtiden. Det er essensielt at vi videreutvikler solenergiteknologier og tilhørende teknologier, og at kostnadene går ned slik at solenergi blir tilgjengelig for store deler av befolkningen over hele verden. Gjennom investering i solcellepaneler og relaterte produkter kan vi alle være med på den globale innovasjonsdugnaden som finner sted innen solenergi, sier hun.

Kort oppsummert:

  • Selv om vi produserer mye vannkraft i Norge, vil strøm fra solenergi ha en positiv miljø- og klimaeffekt også i Norge
  • Dette skyldes blant annet at dersom du lager din egen strøm fra solceller på taket ditt, så kan mer strøm fra norsk vannkraft eksporteres til utlandet og erstatte mindre klimavennlig energiproduksjon
  • Ved å investere i solceller nå, er du dessuten med på den rivende utviklingen som skjer, og du er med å gjøre det mulig å fortsette utviklingen av det som kan bli fremtidens viktigste strømkilde