Statkraft straffes med 200 000 kroner i overtredelsesgebyr for brudd på manøvreringsreglementet for Alta Kraftverk, her illustrert med damanlegget. (Foto: Statkraft)

NVE har ilagt Statkraft Energi AS et overtredelsesgebyr på 200 000 kroner for brudd på manøvreringsreglementet for Alta kraftverk i Altavassdraget i januar 2017.

Kilde: NVE

Det var regulanten selv som meldte fra om den uønskede situasjonen. Denne oppsto som en følge av manglende etterlevelse av interne rutiner for styring av ringventilen i Alta kraftverk. Ringventilen skal hindre rask vannføringsreduksjon ut fra kraftverket. Under arbeidet med feilsøking på transformatoren måtte produksjonen kjøres ned. Ringventilen ble da aktivert. Denne må til enhver tid innstilles på den vannføringen som går gjennom turbinen. Det ble ikke gjort under feilsøkingen. Konsekvensen ble at vannføringen i løpet av fire timer sank med ca. 7,8 m3/s fra 32,8 m3/s. Da feilen ble oppdaget ble den raskt rettet.

– Dette er en sak med brå vannføringsreduksjon i et nasjonalt laksevassdrag. De faktiske skadene er ikke dokumenterte grunnet klimatiske forhold og den korte varigheten. Om hendelsen hadde hatt lenger varighet, ville konsekvensene for laksestammen vært større. Vi ser alvorlig på dette, sier Øyvind Leirset, seksjonssjef for NVEs miljøtilsyn.

Manøvreringsreglementet til Alta kraftverk slår fast at alle vannføringsendringer ikke skal være større enn 2 m3/s i døgnet når driftsvannføringen er mellom 16 og 33 m3/s. Dette strenge kravet er satt med tanke på laksebestanden. Derfor er det viktig at regulanten har gode rutiner for hvordan kraftverket driftes og spesielt at ringventilen driftes i henhold til vedtatte rutiner.

NVE anser Statkraft Energi AS som en stor profesjonell aktør som burde være ekstra nøye med driften. NVE mener at regulanten har utvist uaktsomhet da rutinene for driften av ringventilen ikke ble fulgt under feilsøkingsprosessen på turbinen den 19. januar 2017.

Vedtaket kan påklages til Olje- og energidepartementet innen tre uker fra det er mottatt.