Det ble solgt rekordmange elbiler i juni med 3946 nybilregistreringer. Men selv om det stadig kommer flere elbiler på veiene, har de forholdsvis lite påvirkning på det samlede strømforbruket.( Foto: Haakon Barstad)

Elbil-salget slo alle rekorder i juni. I løpet av et år har elbilene doblet markedsandelen fra 14 til 28 prosent. Likevel, elbilene vil ikke ha stor betydning for det samlede strømforbruket.

Kilde: Gudbrandsdal Energi

Det er Opplysningsrådet for Veitrafikken som leverer statistikk for nybilsalget her i landet. Juni-tallene viser et rekordstort salg av elbiler med 3948 nyregistreringer. Det er mer enn dobbelt så mange som samme måned i fjor.

Statistikken viser videre at elbilenes markedsandel har økt fra 13,9 prosent i juni i fjor, til 27,7 prosent i juni i år.

Hybridbilene har økt sin markedsandel til 25 prosent. Den samlede markedsandelen for elbiler og hybridbiler (52,7 prosent) er dermed større enn den markedsandelen til bensin- og dieselbiler (47,3 prosent).

Det er forresten ikke helt riktig at ble registrert 3948 nye elbiler. Statistikken gjelder nemlig nullutslippsbiler, og to (!) av bilene var hydrogenbiler. Det sier litt om hvilken teknologi som har vunnet frem.

Seks av syv av de mest solgte

I tillegg til nyregistreringene ble det bruktimportert 579 elbiler. Det kom altså over 4500 flere elbiler på norske veier i løpet av juni. Totalantallet så langt i 2017 er rundt 18.000 elbiler. Økningen i juni er altså formidabel.

Seks av de syv mest solgte bilmodellene i juni var rene elbiler, med Golf elbil, Tesla Modell X og Renault Zoe helt på toppen.

Som et apropos til dette kan det nevnes at Volvo som det første bilmerket i verden har besluttet at de kutter ut all utvikling av bensin og dieselmotorer. Fra 2019 vil alle nye Volvoer være utstyrt med en elmotor, enten som hel-elektrisk eller som hybrid.

3750 kWh

Hvilken betydning har så dette for kraftbransjen? Alle disse nye bilene skal jo ha strøm. I flere sammenhenger har elbilene blitt trukket frem som noe som kan redusere det økende kraftoverskuddet i Norden.

Om vi ser nærmere på mengden energi elbilene bruker, ser vi imidlertid at elbilene ikke vil ha stor påvirkning på kraftbalansen. Ulike analyser viser at det nordiske kraftoverskuddet vil være på flere titalls TWh i 2020. Elbilene kommer til å bruke bare en liten brøkdel av dette.

Strømforbruket til elbiler blir gjerne satt til 0,2 kWh per kilometer. Vi setter forbruket til 0,25 kWh/km, både fordi oppgitte tall gjerne er urealistisk lave og fordi bilene blir tyngre.

Tall fra SSB viser at gjennomsnittlig årlig kjørelengde for personbiler er 12.900 kilometer i året. Nye biler blir imidlertid vesentlig mer brukt enn eldre biler, så vi setter gjennomsnittlig kjørelengde til 15.000 kilometer.

Med de forutsetningene bruker en elbil 3750 kWh årlig.

Liten betydning for kraftbalansen

Det er registrert omtrent 2,5 millioner personbiler i Norge. Om samtlige personbiler hadde gått på strøm ville det tilsvare et strømforbruk på 9,4 TWh. For å oppnå det måtte hele bilparken skiftes ut. Det vil på tross av den voldsomme elbil-økningen, ta en del år.

Et realistisk antall norskregistrerte elbiler i 2020, vil være et sted mellom 200.000 og 300.000 biler. Det vil tilsvare et strømforbruk på mellom 0,75 og 1,1 TWh – altså ganske lite i forhold til det forventede kraftoverskuddet.

Verdt å merke seg er at her snakker vi kun om personbiler. Busser og lastebiler ikke er ikke med i regnestykket. Men så er det også så langt begrenset med elektriske alternativer for de tyngste kjøretøyene.

Om vi holder oss til personbiler, og i lys av den rivende elbil-utvikling velger å være statistikk-optimister, kan vi regne på 500.000 norske elbiler. Da vil det totale strømforbruket komme opp i 1,88 TWh årlig.

For å sette det i perspektiv regner NVE med at det generelle forbruket kommer til å øke med 10 TWh frem mot 2020, og det av helt andre årsaker enn elbiler. Elbil-revolusjonen vil selvfølgelig påvirke det samlede strømforbruket, men i den store sammenhengen vil elbilene ut i fra dette ha liten betydning for kraftbalansen.