Bedre hydrologisk balanse til tross: 2. kvartal 2017 var strømprisen i Sør-Norge 20 prosent høyere enn tilsvarende periode i 2016.

Det norske kraftsystemet gikk inn i 2. kvartal med 9 TWh mindre vann og snø enn normalt. Mer nedbør enn normalt har bedret den hydrologiske balansen i Norge, som nå er 3 TWh over normalen. Til tross for dette var strømprisen i Sør-Norge nærmere 20 prosent høyere i 2. kvartal i år, enn tilsvarende periode i fjor.

Kilde: NVE

– Mindre vann i magasinene og høyere kullpriser i Europa gjør at strømmen koster mer enn den gjorde i 2016. Likevel ligger strømprisen fortsatt på et lavt nivå, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

Den forbedrede ressurssituasjonen, og lavere strømforbruk enn i første kvartal 2017, bidro til at de norske kraftprisene falt gjennom andre kvartal. Det var imidlertid ingen stor nedgang i strømprisen under snøsmeltingen, noe som tyder på at kraftprodusentene hadde god kontroll på vannet.

Sammenliknet med første halvår i 2016, har forbruket i Norge vært 0,2 TWh høyere i 2017.
 

Rimeligere strøm i Nord-Norge

Strømprisen svingte rundt 25 øre/kWh i andre kvartal. Unntaket er Nord-Norge, der prisen i andre kvartal lå rundt 23 øre/kWh.

– Ikke bare har det vært mye fint vær nordpå, men nordlendingene har også kunnet glede seg over de laveste strømprisene i Norden. Dette skyldes mye snø i Nord-Norge og begrenset overføringskapasitet på grunn arbeid på ledningene ut av området, sier Sanderud.

Enkelte steder i Nordland ligger det fortsatt tre ganger så mye snø som normalt.
 

Stram situasjon nord for Ofoten

Kaldt vær nord i Nord-Norge i mai gjorde at snøsmeltingen lot vente på seg, og forbruket ble høyere enn normalt. Vannmagasinene i området nord for Ofoten ble derfor kraftig tappet ned, og Statnett vurderte kraftsituasjonen i området nord for Ofoten som stram mellom 11. mai og 9. juni.

Lav magasinfylling i Nord-Troms og Finnmark gjør området sårbart ved feil på strømlinjer eller produksjonsanlegg. For å bedre denne situasjonen, har NVE gitt Statnett tillatelse til å bygge en ny 420 kV kraftledning mellom Ofoten og Balsfjord, og denne forbindelsen vil settes i drift i løpet av 2017.

– Den nye ledningen mellom Ofoten og Balsfjord vil styrke forsyningssikkerheten i Troms og Finnmark, samtidig som økt overføringskapasitet åpner for tilknytning av ny kraftproduksjon i området, sier Per Sanderud.

På tross av den stramme situasjonen nord for Ofoten, ble ikke strømprisene i Nord-Norge påvirket i særlig grad. Dette skyldes at prisområdet som helhet har hatt et kraftoverskudd i 2. kvartal.