I to nye rapporter settes det fremtidsperspektiv på nordisk nettutvikling og vurdering av tilstrekkelig tilgjengelig kraftproduksjon for fremtiden. (Illustrasjonsfoto: Nettalliansen)

De nordiske kraftsystemoperatørene har lansert to felles rapporter – en nordisk nettutviklingsplan og en rapport som vurderer tilstrekkelig tilgjengelig kraftproduksjon for fremtiden. De to dokumentene svarer på oppdrag fra Nordisk Ministerråd.

Kilde: Statnett

Den nordiske nettutviklingsplanen (Nordic Grid Development Plan 2017) inneholder en felles rapportering om nåværende planer og nettutviklingsprosjekter i hele Norden. I tillegg identifiserer den fem prioriterte korridorer hvor man skal vurdere videre behov for nettutvikling i den kommende toårsperioden. De fem korridorene er Norge-Danmark, Norge-Sverige, Norge-Finland, Sverige-Finland og Sverige-Danmark.

– Planen viser at de viktigste driverne for nettutvikling i Norden er ny fornybar kraftproduksjon, økt kraftflyt nord-sør, ny utveksling med kontinental-Europa og UK, og avviklingen av svensk kjernekraft. I tillegg er forsyningssikkerhet fortsatt en viktig driver for nettutvikling, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett.

Kraftproduksjonen endres i stor skala i hele Europa. Selv i det nordiske kraftsystemet gjør store mengder ny uregulerbar produksjon kombinert med utfasingen av termisk produksjon at driften av kraftsystemet utfordres.

Endringene påvirker også markedet og lønnsomheten til konvensjonelle kraftprodusenter. Behovet for å vurdere tilgjengeligheten av tilstrekkelig kraftproduksjon og videreutvikle effektive markeder prioriteres av systemoperatørene. Velfungerende markeder er sentralt for å sørge for at tilstrekkelig kraftproduksjon er tilgjengelig.

– Vi har identifisert flere områder hvor markedene kan videreutvikles for å stimulere til tilstrekkelig tilgjengelig kraftproduksjon i kraftsystemet, sier Borgen.

Det er fire konkrete pågående prosjekter som vil legge til rette for dette:

  • Innføringen av finere tidsoppløsning i markedene
  • Videre oppfølging av den nordiske modellen for ubalansekostnader for å sikre at de balanseansvarlige dekker hele kostnaden for ubalanser,
  • Utviklingen av en nordisk kapasitetsberegningsmodell
  • Arbeid for å koble sluttbrukermarkedet og engrosmarkedet for å bemyndige forbrukerne til å utnytte mulig fleksibilitet i sitt forbruk.

Den overordnede rapporten om muligheter og løsninger i det nordiske kraftsystemet «The Way forward –Solutions for a changing Nordic power system» er utsatt og vil bli lansert på et senere tidspunkt. Disse to rapportene danner deler av underlaget for denne rapporten.