– Vi er godt fornøyde med søknadsmengden, og det ser ut til å være mange relevante prosjekter, sier Ane Brunvoll, programkoordinator for ENERGIX. (Foto: Tore Halvorsen)

ENERGIX-programmet mottok 132 søknader til utlysningen om midler til FoU-prosjekter innen miljøvennlig energiforskning 6. september.

Kilde: ENERGIX

Utlysningene var rettet mot forskningsmiljøer i UoH- og instituttsektoren, og omfattet både kompetanseprosjekter for næringslivet, forskerprosjekter og Nye konsepter – grensesprengende energiforskning. Søknadene fordeler seg med 64 forskerprosjekter, 44 kompetanseprosjekter og 24 søknader til Nye konsepter.

Utlysningen for forskerprosjekter var åpen for forskning på nye materialer til de store vekstområdene sol, hydrogen og batteri, og samfunnsvitenskapelige prosjekter med behov for uavhengighet av brukere. Utlysningen for nye konsepter ønsket å mobilisere banebrytende og grensesprengende konsepter. Dette er prosjekter som er for umodne til at næringslivet og andre brukere vil delta med finansiering.
– Vi er godt fornøyde med søknadsmengden, og det ser ut til å være mange relevante prosjekter, sier Ane Brunvoll, programkoordinator for ENERGIX.  

Brukerinvolvering fører til høy kvalitet

I kompetanseprosjektene er det en forutsetning at søker har fått med seg samarbeidspartnere fra næringsliv eller offentlig sektor. 
– Omfanget av kompetanseprosjekter viser et stort engasjement hos næringslivet og andre brukere av energiforskning. Brukerinvolveringen i kompetanseprosjektene er avgjørende for å sikre høy relevans i forskningen og for at forskningsresultater effektivt tas i bruk, sier Brunvoll. 

Det er spesielt bra med en stor økning i antall kompetanseprosjekter innenfor temaet energipolitikk, bærekraft og samfunn. Antall har gått opp fra to i fjor til hele 14 søknader i år.
– Erfaringsmessig har kompetanseprosjektene høy kvalitet, blant annet fordi søknadene blir godt gjennomarbeidet i dialogen med brukerne, sier Brunvoll. 

Det er tilsammen søkt om 1,3 mrd. kroner. Totalt kan ca. 300 mill. kroner bli bevilget i denne tildelingen.           

Frist for søknader fra næringslivet i oktober
Vi minner også om søknadsfristene for innovasjonsprosjekter i næringslivet og utlysningen for virkemiddelet PILOT-E. Her er søknadsfristen 11. oktober.

Hva skjer med søknadene?
Søknadene registreres nå i Forskningsrådet søknadsbehandlingssystem. Forskningsrådets programmer vil ha tett dialog for å avdekke om det er søknader som har problemstillinger i grenseflaten mellom to programmer for å samarbeide i søknadsbehandlingen der det er behov for det. Dersom en søknad er aktuell for overføring til et annet program, blir søker kontaktet.

Etter søknadsfordelingen begynner arbeidet med å finne eksperter som deltar i evalueringen av søknadene. Hver søknad skal vurderes av et panel (3-4 personer) eller av enkelteksperter (som oftest 3 eksperter).

Tidsplan for søknadsbehandlingen er som følger:

  • september: oppnevning av eksperter og utsending av søknader for ekspertenes individuelle vurdering i henhold til et eget sett med faste kriterier
  • oktober: panelmøter der ekspertene sitter sammen og diskuterer seg fram til en felles vurdering av søknaden og administrasjonen vurderer tilleggskriterier
  • november: utarbeiding av forslag til konklusjon for hvert prosjekt, porteføljeanalyser og gjennomføring av programstyremøte der tildelinger vedtas.

Tildelingen i desember
Programstyret for ENERGIX fatter 13. desember det endelige vedtaket om hvilke forskerprosjekter og kompetanseprosjekter som tildeles midler. Søknadene til Nye konsepter vil bli gjennomgått av programstyret i desember og inntil 10 søknader plukkes ut for å gå videre til trinn to i søknadsvurderingsprosessen. Der vil de prioriterte prosjektene få anledning til å presentere sine prosjektforslag for et panel.