Kjartan Aarbø og Kristian Aho på kontrollrommet for fjernvarmen, der 60 000 signaler kommer inn hvert sekund og overvåkes av en robot. (Foto: BKK)

60 000 digitale signaler kommer hvert sekund inn til roboten på kontrollsentralen til BKK Varme. Feil håndteres automatisk og øyeblikkelig, slik at fjernvarmekundene i Bergen ikke skal bli berørt.

Kilde: BKK

– Med den siste oppgraderingen av anlegget vårt har vi et av Nordens best overvåkede og digitaliserte fjernvarmeanlegg. Den nye løsningen er både lønnsom, kundevennlig og bra for miljøet, sier driftssjef Kjartan Aarbø i BKK Varme.

Ifølge Aarbø er antall digitale styringssignal for fjernvarmeproduksjonen i Bergen tre ganger høyere enn en vanlig oljeplattform.

Digitalisering viktig fra starten
BKK Varme leverte den første fjernvarmen i Bergen i 2003. Helt fra starten ble det satset på digitalisering med fiberutbygging til både produksjonsanleggene og kundesentralene. Nærmere 1000 bedrifts- og privatkunder får i dag fjernvarme til oppvarming og varmt vann. Energi gjenvinnes fra BIRs avfallsforbrenning og varmer opp fem millioner liter vann som pumpes ut i fjernvarmenettet.

Fjernvarmeselskapet er nylig ferdig med en stor oppgradering av serverparken og styringssystemet for produksjonsanleggene. Datasikkerheten er styrket, men den største forskjellen er enda mer automatisert overvåkning av fjernvarmen og bedre pumpekapasitet.

Roboten skal bli selvlærende
Senioringeniør Kristian Aho i BKK Varme forteller at roboten er programmert for alle tenkelige hendelser. Nye informasjon og kjøreregler kan legges inn i styringssystemet ved behov, og på sikt skal roboten også kunne bli selvlærende.

– Vi har lagt opp til et system med stor grad av redundans, det vil si at vi har back up for de fleste feil som kan oppstå. Skulle vi for eksempel få svikt på en pumpe, så vil de andre pumpene automatisk øke effekten for å opprettholde trykket på vannet, forklarer Aho.

– Anlegget kan også styres manuelt, men en robot bruker bare 0,4 sekunder på å ta imot og tolke signalene, mye raskere enn vi mennesker er i stand til. Det er uansett tilgjengelig driftspersonell som har kontroll på at alt går som det skal, legger han til.

Varmt vann som batteri
Trykk og temperatur er noe av det som logges hvert sekund i det avanserte styringssystemet. Planen er nå å la roboten beregne varmebehovet til kundene frem i tid, basert på værdata fra Yr kombinert med normalt forbruksmønster.

– Vi har gjort noen forsøk der vi basert på data om temperatur, vindhastighet, lufttrykk sammen med det vi vet om forbruksmønster for tid, dag og måned, har fått 97 prosent treffsikkerhet når vi ser 48 timer frem. Dette kan vi bruke til å heve temperaturen på vannet når vi forventer periode med økt forbruk. Da bruker vi vannet som et batteri og har ekstra energi å spe på med når varmebehovet øker, sier Aarbø.

Stor miljøeffekt
På denne måten kan avfallsenergien dekke hele forbruket, slik at det ikke blir behov for å bruke naturgass til spisslast. I tillegg til miljøgevinsten vil det bety rundt 4 millioner kroner i reduserte energikostnader for BKK Varme. I 2020 er målet at fjernvarmen i Bergen bare skal bruke fornybare energikilder, mens andelen i dag er rundt 97 prosent.

Fjernvarmen i Bergen har erstattet rundt 250 anlegg med oljekjeler og har bidratt til bedre luftkvalitet i byen, samtidig som utslipp av klimagasser har blitt redusert.