Prosjektorganisasjonen gjør en glimrende innsats, og jeg er ganske sikker på at vi kommer i mål med AMS-prosjektet på en god måte, forteller adm.direktør Rolf Inge Roth (t.v.) i Hålogaland Kraft. Her flankert av nettsjef Sture Hellesvik. (Foto: Nettalliansen)

Nettalliansen sitt AMS-prosjekt startet opp i august 2015, og 30 av Nettalliansens 47 eierselskaper deltar i utrullingen av nye målere. AMS-måler nr 100.000 ble i september montert hos Hålogaland Kraft Nett og prosjektet er i rute med planlagt fremdrift.

Kilde: Nettalliansen

Innføringen av smarte strømmålere er et ledd i en myndighetspålagt digitalisering og modernisering av det norske strømnettet, og innen 1. januar 2019 skal det installeres 2,8 millioner nye målere i Norge. De smarte strømmålerne er et viktig steg i digitaliseringen av strømnettet vårt. som skal medvirke til en mer effektiv drift av nettet og nye tjenester for forbrukerne, sammen med en mer presis og regelmessig måleravlesning. Nettalliansen er nå godt over halvveis med sitt AMS-prosjekt og leverer i henhold til planlagt fremdrift. Det er 30 deltakende nettselskaper med i prosjektet med til sammen 185.000 nettkunder.

Måler nr 100.000 ble montert hos Hålogaland Kraft Nett, som har sitt sete i Harstad. Nettselskapet er Nettalliansens største nettselskap med ca 26.000 nettkunder, og de har til nå montert rundt 8 000 målere etter de startet montering i april i år. Det gjenstår 18.000 målere å montere før de kan ta sikte på å si seg ferdige i løpet av sommeren 2018. 

En god oppstart
Hålogalad Kraft Nett har opplevd en positiv start på monteringen av sine 26.000 målere. Det jobbes godt i den interne prosjektorganisasjonen, og til tross for at det er et stort og komplisert logistikkprosjekt, så har det i følge nettsjef Sture Hellesvik stort sett gått som planlagt.

– Vi har fått en mindre forsinkelse etter sommeren som følge noe underbemanning på grunn av ferieavvikling og utskiftning hos montørene. Men dette hentes fort inn av et velsmurt og koordinert prosjektapparat.

Informasjon om målerbyttet
Kundene blir informert om målerbyttet i god tid før montasjen blant annet gjennom brev i posten og utfyllende informasjon på Hålogaland Kraft Nett sine nettsider, og majoriteten av kundene synes å være tilfreds. Allikevel har enkelte kunder hatt større behov for informasjon, og spesielt knyttet til medieoppslagene rundt faren ved stråling og spørsmål rundt datasikkerhet. Dette har vært et krevende ekstraarbeid for prosjektorganisasjonen, men har blitt prioritert høyt for å sikre trygghet hos kundene.

 – Før sommerferien hadde vi en periode med forholdsvis mange slike henvendelser og påfølgende reservasjoner mot målerbytte, og vi ligger i dag på et høyere antall reservasjoner enn forutsett, sier administrerende direktør Rolf Inge Roth i Hålogaland Kraft. I denne sammenhengen er vi kjent med ”kampanjer” på sosiale media og folkemøter i tilstøtende nettområder rundt dette tema. Til nå er det 3% av nettkundene som har reservert seg mot installasjon, noen flere enn det som var forventet. Men vi er sikre på at vi finner en god løsning for alle våre kunder i samråd med retningslinjene som blir gitt av Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE).  

Fokus på kundeservice
Hålogaland Kraft Nett har brukt mye tid på å kunne gi god lokal kundeservice.

– Vi har har hatt fokus på å gi sikre en god dialog med våre kunder rundt den nye måleren og svare på spørsmål som har skapt skepsis hos enkelte, forteller Hellesvik.

I tillegg har det vært viktig å informere montørene godt om hvordan de skal møte våre kunder, og være forberedt på spørsmål og ta hensyn til hver enkelt kunde. Verdiene til Hålogaland Kraft Nett har stått sentralt i dette arbeidet, som er Samarbeidsvillig, Tett på, Engasjert og Pålitelig.

Hellesvik presiserer også at prosjektorganisasjonen som inkluderer produksjon, måleravdeling, kundeservice og kommunikasjon har gjort en fantastisk jobb og fortjener honnør. Den interne strukturen har fungert optimalt, og de utfordringer som dukker opp løses fort og håndteres på en god måte. I tillegg går samarbeidet med Nettalliansen og leverandøren Rejlers Embriq smertefritt.