Hafslund Nett har så langt byttet 300 000 strømmålere hos sine kunder og skal bytte 400 000 til. (Illustrasjonsfoto: Alf Henning Fredstad)

Hafslund bytter i disse dager mellom 1 000 og 1 500 strømmålere i Oslo sentrum hver dag og takker kundene for den raske fremdriften. Bare dette halvåret, vil rundt 700 000 strømkunder i hele landet få ny strømmåler.

Kilde: Energi Norge

I slutten av forrige uke passerte Hafslund Nett milepælen 300 000 installerte målere. I alt skal landets største netteier montere 700 000 nye strømmålere i sitt nettområde innen utgangen av 2018.

Prosjektdirektør Toril Benum i Hafslund Nett sier i en pressemelding at den største utfordringen er å få tilgang til målerne.

– Vi er avhengig av at folk er hjemme, eller at vi har tilgang til nøkler der måleren er plassert i fellesarealer, slik at vi får adgang til målerne. Her må jeg rose kundene, de er flinke til å holde avtaler, sier Benum.

Kostbare bomturer

Tall NVE har hentet inn fra nettselskapene, viser at det per juni var installert 875 000 smarte strømmålere rundt omkring i landet. Rundt 500 000 av disse er montert i år.

– Nettselskapene forventer at 1,6 av totalt 2,9 millioner strømkunder vil ha den digitale måleren på plass før året er omme. Dette er en krevende operasjon, ettersom man i de fleste tilfeller må inn i boligen. Bomturer er kostbart for nettselskapene og til syvende og sist også for strømkundene. Derfor oppfordrer vi alle til å samarbeide om å få dette digitale løftet på plass, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

Ifølge NVEs rapport, går heldigvis bare drøyt én prosent av installasjonene ikke som planlagt. I disse tilfellene er nettopp mangel på kontakt med kunden den viktigste årsaken. Per juni 2017 gjaldt dette i underkant av 4 000 kunder over hele landet.

Smartere strømnett

Ny strømmåler betyr først og fremst at man som kunde slipper å lese av måleren. Informasjonen vil gå automatisk via nettselskapet til kraftleverandøren og betyr at man vil få en mer presis strømregning.

I tillegg er automatiske strømmålere er et viktig ledd i utviklingen av et smartere og mer effektivt strømnett. På sikt kan samfunnsgevinstene bli betydelige, ikke minst gjennom sparte investeringer i kraftnettet, noe strømkundene ellers må betale for.