Stasjonsbygningen til Straume kraftverk i august, kort tid før ferdigstillelsen. Kraftverket ligger i Valle kommune i Vest-Agder. Foto: Sigurd Aarvig

Straume kraftverk i Setesdal er en sjeldenhet i dagens småkraftutbygging. I egen regi og med stor egeninnsats har fire bønder i Setesdal og en tomannsbedrift på under ett år reist kraftverket.

Vannkraft AS, som består av Olav Jensen og Øyvind Gundersen, har ansvaret for å bygge kraftverket. Fem grunneiere på Rysstad i Valle kommune står bak prosjektet.

En av dem har kun leid ut sin fallrettighet, mens de fire andre har dannet Straume Kraftverk AS og deltatt aktivt i arbeidet.

To kroner per kWh

Straume kraftverk skal produsere 15 GWh kraft årlig. I begynnelsen av september var de i gang med prøvekjøringen.

– Vi må holde oss innenfor en ramme på om lag to kroner per kilowattime, for det er den finansieringen vi har. Men dette gir ikke et helt riktig bilde av kostnaden. Uten en svært aktiv dugnadsinnsats hadde ikke dette latt seg realisere. Ingen har tatt uten noe lønn i byggeperioden, forteller Øyvind Gundersen og Olav Jensen.

Aktive grunneiere

Gårdbrukerne har stilt opp med sine traktorer og andre maskiner. To av dem har bygd kraftstasjonen og damhytta, i laftet tømmer. Ingen har tatt ut lønn i byggeperioden.

Fallhøyden på rørgata er ca. 400 meter, fra inntaket på 653 m.o.h. til kraftstasjonen på 257 m.o.h. nede ved elva Otra. Turbinen, en BN turbin levert av Fadum Tekniske, yter 5 MW.

Du kan lese mer om Straume kraftverk i papirutgaven av Energiteknikk.