Agder Energi Varme har fått i oppdrag å levere fossilfri fjernvarme til Bjørndalen bydel i Kristiansand. (Foto: Skanska)

Agder Energi Varme har inngått avtale med utbygger Skanska om leveranse av miljøvennlig fjernvarme til oppvarming og varmt tappevann i Bjørndalen i Kristiansand. Den totale miljøsatsingen i området har bidratt til betegnelsen Fremtidens bydel. (Illustrasjon: Skanska)

Kilde: Agder Energi

– Det er en tillitserklæring at en fremoverlent utbygger som Skanska velger fjernvarme fra oss til fremtidens bydel, sier Geir Eidsvig, salgs- og utbyggingssjef i AE Varme. 

 Avtalen går ut på at AE Varme skal levere miljøvennlig fjernvarme til oppvarming og varmt tappevann, samt samarbeide om å finne enkle, rimelige og gode tekniske energiløsninger i byggene.

 – Sirkulærøkonomi gjennom gjenbruk av lokal spillvarme som ellers ville gått tapt, er et viktig element i utvikling av gode, urbane bymiljø for fremtiden, legger Eidsvig til.

Fjernvarmen som leveres til Bjørndalen er 100% fossilfri og blir i hovedsak varmet opp av spillvarme fra avfallsforbrenningen på Langemyr, og spillvarme fra nikkelverket i Vesterveien. Dette er energi som ellers hadde vært ubrukt og gått til spille.

 –  Fremtidens bydel har noen krav i forhold til energitilførsel. Bydelen skal kunne dokumentere 50 % mindre co2-utslipp enn det som regnes som normalen i markedet. Så det å ha en grønn og miljøvennlig energikilde er viktig for oss som utbygger, sier Ståle Stundal, eiendomsutvikler i Skanska Eiendom.

 Bjørndalen ligger 2,5 km øst for Kristiansand sentrum. Det er planlagt med en blanding av bolig, næring og offentlige institusjoner, fordelt på totalt 60 000 kvadratmeter.