Statoil har gjort sin første investering i solenergi med Scatec Solar i Brasil. Ambisjon er å investere i størrelsesorden 100 milliarder kroner i ny fornybar energi frem mot 2030.

Statoil har inngått en avtale om å kjøpe 40 % i det 162 MW byggeklare solprosjektet Apodi i Brasil fra Scatec Solar.

Kilde: Statoil

Prosjektet vil levere elektrisitet til rundt 160.000 husstander. Selskapene har også avtalt et eksklusivt samarbeid for å sammen utvikle eventuelle framtidige solenergiprosjekter i Brasil.

I tillegg Statoil kjøper en 50 % andel i prosjektselskapet, som innebærer at Statoil kan delta i oppbygging og drift av solenergiprosjekter i framtiden.

– Brasil er et kjerneområde for Statoil, der vår ambisjon er å levere sikker og bærekraftig vekst i et spennende energimarked. Ved å investere i et sol i Brasil styrker vi posisjonen vi allerede har i landet gjennom produksjon fra oljefeltet Peregrino og i lisensene BM-S-8 og BM-C-33, som blant annet inkludererde ennå ikke utviklede Carcará- og Pão de Açúcar-funnene. Vi er glade for å ha gått inn i vårt første solenergiprosjekt med så en erfaren partner som Scatec Solar, sier Irene Rummelhoff, konserndirektør for Nye energiløsninger i Statoil.

Statoil betaler en samlet kjøpspris på 25 millioner USD for å få tilgang til Apodi-prosjektet og prosjektselskapet. Bygging av solprosjektet starter i løpet av oktober, med sikte på å levere elektrisitet fra slutten av 2018.

Samlet investeringskostnad for Apodi-prosjektet er anslått til 215 millioner USD, som blir 65% prosjektfinansiert og 35% egenkapital, hvorav Statoils andel er rundt 30 millioner USD.

Byggeklart prosjekt

Apodi-prosjektet, som ligger i Quixeré i staten Ceará i Brasil, har alle nødvendige tillatelser og nett-tilkobling. Prosjektet ble i 2015 tildelt en 20-årig kraftkjøpsavtale (PPA) i en auksjon organisert av brasilianske myndigheter med en inflasjonsjustert avtakspris tilsvarende 104 USD/MWh i 2017.

Etter transaksjonen har Scatec Solar 40 % eierandel i  Apodi, mens ApodiPar har de resterende 20 %.

– Statoil supplerer aktivt olje- og gassporteføljen med lønnsomme fornybare energikilder og vi har så langt fokusert på havvind hvor vi har et unikt konkurransefortrinn og kan bygge på over 40 års erfaring fra olje- og gassindustrien. Apodi-prosjektet er et fornuftig første steg inn i sol-industrien og kan demonstrere hvordan solenergi kan gi Statoil skalerbare og lønnsomme vekstmuligheter, sier Rummelhoff.

Bygge- og driftsfasen for Apodi vil bli ledet av Scatec Solar, og Statoil vil bidra med personell og tjenester fra både Brasil og Norge.

Vekstmuligheter for solenergi

Forbedret teknologi og lavere kostnader har gjort solenergi til en attraktiv energikilde som utkonkurrerer tradisjonelle energikilder i viktige markeder. Solceller (PV) har vokst globalt med rundt 50 % årlig de siste 10 årene, og forventes å fortsette å vokse.

De siste årene er det gitt tillatelser til bygging av omkring 3GW i Brasil i tre solenergiauksjoner. Ytterligere 7GW planlegges tildelt innen 2024.

– Potensialet for solenergi i Brasil er betydelig, og sammen med Statoil øker vi våre ambisjoner ytterligere i dette markedet. Vi tar med våre sterke resultater som integrert uavhengig produsent av solenergi inn i partnerskapet, mens Statoil har et sterkt engasjement og erfaring fra Brasil gjennom sine andre energiaktiviteter, sier Raymond Carlsen, konsernsjef for Scatec Solar.

Scatec Solar er en produsent av solenergi basert i Norge med samlet produksjon på 322 MW fra sine solenergianlegg. I tillegg har selskapet en betydelig portefølje av fremtidige solenergiprosjekter.

ApodiPar er et brasiliansk konsortium som består av tre investorer.

Om Statoils fornybarprosjekter

Statoil har allerede en betydelig portefølje innen fornybar energi og en havvindportefølje med kapasitet til å forsyne mer enn 1 million europeiske husstander med fornybar energi. Statoil har operatøransvar for vindparken Sheringham Shoal i Storbritannia, som har vært i produksjon siden 2012. Havvindparken Dudgeon i Storbritannia, som også drives av Statoil – og verdens første flytende havvindpark, Hywind Scotland – er i produksjon fra 2017. I 2016 kjøpte Statoil også 50 % av havvindparken Arkona i Tyskland, med produksjonsstart i 2019.