Det brenner for mye i norske fjøs med elektriske feil som en vesentlig årsak. Nå gjennomføres en tilsynskampanje for å redusere omfanget og bedre velferden for dyr.

Mattilsynet vil ha slutt på at dyr brenner inne. Nå øker de tilsynene med svinebøndene.

Kilde: H-nytt

Dyrehold med svin er en av de driftsformene med dyr som er aller mest utsatt for brann.

I perioden 2006 – 2010 døde gjennomsnittlig 1600 griser hvert år som følge av brann. Langt over halvparten av brannårsakene var feil på elektriske anlegg eller feil bruk av fungerende anlegg. Også lokalt har det dessverre vært brann i slik driftsbygning, senest i august 2016 i Suldal der rundt 300 svin brant inne.

Tilsynskampanjen vil ha som mål å bidra til færre branner og dermed bedre velferd for svin. Kampanjen er et samarbeid mellom Mattilsynet, Arbeidstilsynet, Det lokale el-tilsyn og brannvesenene på Haugalandet.

– Det nasjonale tilsynsprosjektet «Brannsikring i svinehold» i 2015 avdekket at 48 % av svineholdene hadde merknader på de lovpålagte brannsikringstiltakene. Vi vil nå følge opp et utvalg av svinehold der vi mener risikoen er størst, sier Olav Tørresdal, seniorinspektør og fagrådgiver dyrevelferd ved Mattilsynet Region Sør og Vest.