- Vi hadde noen problemer knyttet til et havari på en høyspentbryter for transformator i aggregat 3, men aggregatet er nå satt i drift, forteller prosjektleder Inge Lines i Agder Energi Vannkraft. (Foto: Agder Energi)

Tre av aggregatene på Evenstad kraftstasjon har vært stanset siden mai måned på grunn rehabilitering av kraftstasjonen. Nå er aggregat 3 satt i drift.

Kilde: Agder Energi:

De siste ukene har det vært hektisk på Evenstad kraftstasjon i Froland kommune i Aust-Agder. Etter flere avsluttende tester av nytt kontrollanlegg er nå aggregat 3 satt i drift.

– Vi hadde noen problemer knyttet til et havari på en høyspentbryter for transformator, men nå er dette løst og aggregatet satt i drift, sier prosjektleder Inge Lines i Agder Energi Vannkraft.

 Mye arbeid gjenstår

Nå jobbes det for å få montert de to gjenværende aggregatene, slik at alt blir ferdig i løpet av første kvartal 2018.

– Vi har en omfattende rehabilitering der en god del av utstyret byttes ut. Kontrollanlegget for alle tre maskinene vil bli levert komplett nytt, mens det for generator leveres komplette nye statorer, forteller prosjektlederen.

 For turbin blir derimot de fleste av dagens komponenter, som lokk, aksel, ledeskovler og løpehjul, gjenbrukt. Det eneste som er nytt for turbinleveransen er oljetrykksaggregatet til turbinregulatoren.

–  I hovedsak har rehabiliteringen av aggregat 1 og 2 gått bra. Vi ligger litt etter plan med aggregat 2, men jobber med å hente inn dette. Det er utfordrende å drifte aggregat 4, som er av noe nyere dato (1985), samtidig som vi arbeider med rehabilitering av omkringliggende utstyr.

Han opplyser at de resterende delene i prosjektet går fremover som planlagt, og legger til at det er et kontinuerlig høyt HMS-fokus.

– Agder Energi har nullvisjon når det gjelder skader. Alle som arbeider på et av våre anlegg skal føle seg trygge og sikre på å komme trygt hjem etter endt arbeid, forteller Lines.

 Styres fra Brokke

Det var lite digitale hjelpemidler på markedet da kraftstasjonen ble bygd på slutten av 1930 tallet. Som en del av rehabiliteringen får også Evenstad nytt kontrollrom, med direktelink til driftssentralen på Brokke

– Dette er en del av digitaliseringsstrategien til konsernet der vi ønsker å redusere behovet for tilstedeværelse i anleggene. Det går både på å rasjonalisere driften, gjøre flere oppgaver som planlagt vedlikehold og redusere behovet for utrykning på ugunstige tider av døgnet, sier Lines.