Fra år 2000 og fram til i dag er det omkommet 1004 personer i branner her i landet. (Illustrasjonsfoto: Gjensidige)

Fra år 2000 og fram til i dag har det omkommet 1 004 personer i brann i Norge, og desember er den verste måneden. Benytt Røykvarslerdagen 1. desember til å bytte batteri og teste røykvarslerne dine.

Kilde: Gjensidige

Av de totalt 1004 omkomne i brann siden år 2000, er 141 av tilfellene i desembermånedene. Det er nesten tre ganger så mange branndøde som i august.

– Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Sørg for at varslerne høres

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

– Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger som ikke har fungerende røykvarslere. Når en brann oppstår har du kun få minutter på deg til å komme deg ut av huset, så vær sikker på at du kan høre røykvarsleren i hele huset, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Røykvarslere bør testes jevnlig og når du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

– Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere og være med på å redde deg og din familie, sier Daae.

40 000 boligbesøk

Røykvarslerdagen 1. desember markerer starten på kampanjen Aksjon boligbrann. I perioden 5.-7. desember får opp mot 40 000 husstander over hele landet besøk av brann- og feiervesen og det lokale elektrisitetstilsyn med tilbud om en enkel kontroll av brannsikkerheten i boligen. 
Røykvarslerdagen og Aksjon boligbrann er et samarbeid mellom DSB, Norsk brannvernforening, Gjensidige, det lokale elektrisitetstilsyn og brann- og feiervesenet.