Agder Energi Nett har kjøpt 22 kV- nettanlegg i Sirdal, Kvinesdal og Åna-Sira fra Sira Kvina Kraftselskap. Med det er Agder samlet til et nett-rike. (Foto: Sira-Kvina kraftselskap)

Sira-Kvina kraftselskap har solgt 22 kV-nettanlegg i Sirdal, Kvinesdal og Åna-Sira til Agder Energi Nett.

Kilde: Sira-Kvina Kraftselskap

Bakgrunnen for salget er myndighetenes krav om at all nettvirksomhet med inntektsramme må organiseres i en egen juridisk enhet og ha egne ansatte som holdes adskilt fra annen virksomhet. Det at nettvirksomhet har inntektsramme betyr at Norges vassdrags- og energidirektorat fastsetter rammene for nivået på nettleien kundene må betale til nettselskapene. Formålet med reguleringen er at nettet skal driftes, utnyttes og utvikles på en samfunnsmessig rasjonell og effektiv måte.

– For Sira-Kvina kraftselskap er disse nettanleggene en svært liten del av den totale anleggsmassen, så det var ikke hensiktsmessig og alt for kostbart å etablere et eget nettselskap helt uavhengig av produksjonsvirksomheten. Tre av våre fire eiere har egne store nettselskap som er organisert i tråd med stortingsvedtaket. Det var derfor svært naturlig å overdra Sira-Kvinas 22 kV nett til en av disse eierne, sier Gaute Tjørhom, administrerende direktør i Sira-Kvina kraftselskap.

Høy leveringssikkerhet

I avtalen som er inngått med Agder Energi Nett skal Sira-Kvina fortsatt levere tilsyns- og beredskapstjenester til dette nettet.

– Vi opplever derfor stor trygghet for at nettet fortsatt vil ha høy leveringssikkerhet og dermed opprettholde sikker drift av våre viktige produksjonsanlegg, sier Tjørhom.

Agder Energi Nett eier og har driftsansvaret for distribusjons- og regionalnettet i begge Agder-fylkene. Jon Eilif Trohjell er seksjonsleder Nettdrift i Agder Energi Nett, og er godt fornøyd med avtalen.

– Vi får nå bedre kontroll og oversikt over nettet i regionen. Det er en fordel både med tanke på vedlikehold, feilretting, planlegging av strømstanser og koordinering av beredskap. I tillegg gjør inntektsrammemodellen til NVE at våre inntekter vil øke som følge av overtakelsen av anleggene, sier Trohjell.

Avtalen er i tråd med Agder Energis strategi om å bli den eneste nettoperatøren for distribusjons- og regionalnettet på Agder, og posisjonere nettselskapet for fremtidens nettstruktur.