kraftlinje lofoten
Illustrasjonsfoto: Tore Halvorsen

Det meste lå til rette for fusjon med Lofotkraft. Så var det kommunevalg og nye politikere kom på plass i de tre eierkommunene til Vesterålskraft. Dermed var det stopp for fusjonsprosessen.

Dette var i 2015. Seks år tidligere, i 2009, da Trondheim Energi la inn bud på Vesterålskraft Nett, skjedde det samme. Også da var det politikerne i eierkommunene som stemte ned forslaget om å finne sammen med ferdigforhandlet fusjonspartner. Dette til tross for at konsernstyret i Vesterålskraft ved begge anledninger var positivt innstilte til endringene i eierstrukturen.

Mange har lenge ment at det er behov for en strukturrasjonalisering i den elektriske selskapsstrukturen i landets tre nordligste fylker. Mellom 20 og 30 energiselskap betjener et kundegrunnlag på godt i underkant av 500 000 innbyggere. I Oslo, Akershus og Østfold har Hafslund alene 700 000 nettkunder.

Med en håndfull tusentall nettkunder bør Vesterålskraft ligge godt til rette for å finne sammen i et større fellesskap. Den mest nærliggende fusjonspartneren er Lofotkraft, «storebror» i den regionale energiforsyningsstrukturen. I nærområdet pågår det for tiden forhandlinger mellom Troms Kraft og Hålogaland Kraft om å slå seg sammen til et sterkt nordnorsk kraftkonsern.

Vi fikk en marsjordre fra eierne som vi må forholde oss til, sier Halvard Pettersen, konsernsjef i Vesterålskraft til fagbladet Energiteknikk. – Da er det bare å fortsette som før, så får vi se hva som dukker opp. Myndighetene har lagt et betydelig press for å få til strukturendringer i energibransjen. Vi kan ikke stenge døren for alle eventualiteter.

Det hører også med til denne historien at Lofoten, der blant andre Lofotkraft og Vesterålskraft opererer side om side, er blant de mest krevende områdene i landet å drive elektrisk energiforsyning i. Dette gjelder både vær-, klima- og kostnadsmessig.