Gjensidige har donert 40 MNOK til tre prosjekter som skal gi folk bedre sikkerhet mot brann. (Foto: Oslo brann- og redningsetat)

Gjensidigestiftelsen har gitt 40 millioner kroner til forsterkning av tre nasjonale prosjekter, som vil gi befolkningen økt sikkerhet mot brann.

Kilde: DSB

Gaven er gitt gjennom «Brannløftet», som er Gjensidigestiftelsens store satsing på brannsikkerhet.

DSB har nå fått mulighet til å ytterligere heve brann- og redningspersonellets kunnskap, og til at kommunene kan satse tyngre på brannforebygging.

Styrket brannsikkerhet for risikoutsatte grupper 
DSB har sammen med Helsedirektoratet laget en veileder som kommunene kan bruke for å styrke brannsikkerheten hos risikoutsatte grupper. Veilederen skal bidra til økt samarbeid mellom helse- og omsorgstjenesten og brann- og redningsvesenet.

Støtten fra Gjensidigestiftelsen skal styrke implementeringsarbeidet DSB gjør overfor kommunene, slik at flere kommuner etablerer samarbeid på tvers av sektorer. Dette skal gjøres gjennom målrettet forankringsarbeid opp mot kommuneledelsen, opplæring og oppfølging av utførende tjenester og utvikling av gode verktøy.

Brannstatistikk ut til folket 
BRIS er brann- og redningsvesenets rapporteringsløsning til DSB. Alle oppdrag med utrykning som registreres i 110-sentralene, overføres automatisk til BRIS. Herfra kan man hente brannstatistikk. BRIS gir et unikt datagrunnlag, også i internasjonal sammenheng, som kan brukes i det brannforebyggende arbeidet.

Gjensidigestiftelsens bidrag skal brukes til å videreutvikle BRIS, slik at dataene blir lettere tilgjengelig for brann- og redningsvesenet. I tillegg skal innholdet gjøres tilgjengelig for presse og alle andre som er interessert i statistikk om brann- og ulykker.

Økt bruk av data fra BRIS vil gi kommunene et bedre grunnlag for prioriteringer og beslutninger og gjøre det lettere å målrette det brannforebyggende arbeidet.

Digital læringsarena 
Digital læringsarena er delprosjekt i ny utdanning for brann- og redningspersonell som med Gjensidigestiftelsens gave vil utvikles til å bli en helt sentral plattform for kunnskapsdeling og –utvikling. Den skal legge til rette for læring gjennom ulike teknologiske løsninger, og understøtte det kunnskapsløftet som følger den nye fagskolen. Særlig viktig er opplæring av deltidspersonell, og det å sørge for erfaringslæring og kompetanseheving for personell som ikke er i et utdanningsløp. Ny digital læringsarena utvikles for brann- og redningsvesenet om deres behov, slik at nettbasert læring blir fleksibel og motiverende. Den digitale læringsarenaen vil bygge sammen teori og øvelser på en helt ny og brukertilpasset måte.