Det er en slik peltonturbin det skal forskes på i Seljord. ( Foto: Bjørn Winther Solemslie)

Grunnåi Kraftverk øker produksjonen med et aggregat som blir unikt i norsk sammenheng. Med vindu inn til løpehjulet og sensorer på skovlene legges det til rettet for forskning på peltonturbinen.

Av: Kjell Løyland, Skagerak Energi 

Eierne har bestemt seg for å investere i et ekstra aggregat inne i maskinsalen i Grunnåi Kraftverk. Det aggregatet blir unikt i norsk sammenheng.

Turbinen blir en såkalt vertikal peltonturbin. Det er ikke så spesielt, men vanligvis spruter vannet på turbinen godt skjult bak tykke murvegger. I Grunnåi skal det settes inn et vindu for å kunne se hvordan vannstrømmen treffer skovlene.

– Vi vil også lage akslingen hul slik at vi kan føre ledninger ned til sensorer som vi fester på skovlene. Disse kan sende data direkte til Norges naturvitenskaplige universitet (NTNU) i Trondheim som kan bruke dem i forskningsøyemed, forteller prosjektleder Ingunn Granstrøm.
Hun har allerede vært i kontakt med NTNU om prosjektet. Der ble de i fyr og flamme over å kunne forske på en turbin som går i et kraftverk, i stedet for å bruke en laboratoriemodell som de vanligvis gjør.

– Vi var veldig spent på hva slags tilbakemeldinger vi ville få da vi sendte ut tilbudsforespørselen om dette, men alle svarte at de skulle få det til. Valget falt til slutt på Andritz Hydro, og de synes det er kjempespennende, forteller Granstrøm.

FoU-tilpasningene fordyrer prosjektet noe, og fra Skagerak Krafts side har det vært viktig at mindretallseierne ikke skal tape noe på dette. Det vil derfor bli søkt om støtte fra HydroCen, som er et nyopprettet forskningssamarbeid mellom produsenter, leverandører og forskningsmiljøer innenfor vannkraftsektoren.

– Vi har fått positive signaler om støtte fra HydroCen, men fordi HydroCen er i en oppstartsfase får vi ikke svar på en søknad foreløpig. I praksis vil Grunnåi bli et besøkskraftverk som særlig høyskolestudenter og forskere vil være interessert i å besøke. Det vil kreve en oppfølging og ressurser som Skagerak Kraft tar ansvaret for.

Skagerak Kraft eier 55 prosent av Grunnåi Kraftverk mens Vest-Telemark Kraftlag (VTK) eier 15 prosent og lokale grunneiere eier 30 prosent.

– Det var grunneierne som for noen år siden tok opp at de mente mye vann rant forbi stasjonen, særlig i flomperioder. Da det ble kikket nærmere på problemstillingen viste det seg å stemme, forteller Granstrøm.

Etter at flere fagmiljøer hadde sett nærmere på saken viste det seg at det fortsatt var god kapasitet i tilløpstunnelen til dagens ene aggregat. I maskinsalen er det relativt god plass, og dermed er det mulig å montere et ekstra aggregat der.

– Dagens turbin har en slukeevne på 4,5 kubikkmeter per sekund, men det viste seg å være mulig å installere et ekstra aggregat med slukeevne på 3 kubikkmeter per sekund uten å utvide vannveien, og uten at det ødelegger produksjonen i dagens aggregat, forteller Granstrøm.

Dette gjør investeringen lønnsom med god margin. Produksjonen øker med 11 GWh til en pris av 31 millioner kroner. Det gir en investeringskostnad på under 3 kroner per killowattime. Grunnåi har per i dag en midlere årsproduksjon på 55 GWh.

– Oppstart av prosjektet er 2.1.2019 og planen er at det nye aggregatet skal være klart for prøvedrift 1.9.2019, sier Granstrøm.