Industri- og næringslivsledere har mye å lære av Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg når det kommer til rakrygget integritet. (Foto: Hydro)

Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg har mange komplekse utfordringer å forholde seg til i Brasil for tiden. Det gjør han på en forbilledlig måte.

Den virkelige kvalitetstesten for toppledere i industri og næringsliv er når det stormer som verst rundt spørsmål knyttet til moral og etikk. I vår nære historie finnes det mange eksempler på hvor galt det kan gå. Fallhøyden er stor for ledere som søker å gå på akkord med sannheten. Også her står det fast at ærlighet varer lengst, uansett hvor vondt det kan gjøre.

Fortell alltid sannheten, men ikke nødvendigvis hele, var et råd jeg en gang fikk fra skarpskodde kommunikasjonseksperter. Det viste seg å være en dårlig valgt strategi. Som sentralt plassert informasjonsarbeider i en av landet største industribedrifter ble jeg til de grader tatt på sengen av journalister som med dokumenterbare fakta kunne bevise min uetterrettelighet. Ingen tvil om at det gjorde vondt og ga meg en alvorlig ripe i lakken.

Når jeg tar Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg til inntekt for å være et eksempel til etterfølgelse på det motsatte har det ingenting med realitetene i Brasil-saken å gjøre. De er så mangfoldige og kompliserte at jeg slår oppgitt ut med armene. Hydro står med begge bena i en situasjon som på alle måter er uoversiktlig og preget av en kultur svært ulik vår egen.

Hydro-sjefen har ingenting å skamme seg for. De uttalelsene han har kommet med i sakens anledning er et skoleeksempel til å lære av. Spesielt gjelder dette NRK-programmet «Torp». Uten å blunke eller flakke med blikket svarte han klart og tydelig på alle spørsmål. Ingen bortforklaringer. Ingen ansvarsfraskrivelse. Svein Richard Brandtzæg nådde sitt publikum med rakrygget tillitt!