Med positive erfaringer fra et tilsvarende tiltak i 2017 inviterer Statnett til samarbeid om forskning og utvikling. (Illustrasjonsfoto: Statnett)

Hvordan kan kraftnettet utvikles og driftes på en mer effektiv, smart og sikker måte? Hva skal til for at vi fortsatt skal være i det internasjonale toppsjiktet om 10 eller 20 år, gitt de store endringene strømforsyningen står overfor? Det ønsker Statnett å høre mer om.

Kilde: Statnett

Statnett inviterer derfor til samarbeid om forskning og utvikling. Med høye ambisjoner for sin FoU-aktivitet, er det en forutsetning å ha et godt tilfang av prosjektforslag og et bredt samarbeid med andre aktører.

Mangfold øker innovasjonsevnen
-Mangfold øker innovasjonsevnen. Derfor er vi spesielt på jakt etter forslag som innebærer både tverrfaglighet, ulike institusjoner og organisasjoner med bredt sammensatte team, sier FoU-direktør Sonja Berlijn i Statnett.

Denne gangen er Statnett spesielt interessert i forslag som kan

  • Finne tiltak som reduserer HMS-risiko
  • Utvikle enkle nettverksmodeller, basert på åpne kilder
  • Øke informasjonssikkerheten
  • Videreutvikle sanntidsovervåking og kontroll av kraftsystemet

-Generelt ser jeg stort potensiale i å kunne kombinere digital kompetanse med «vår verden» i kraftbransjen, sier Berlijn.

Gode erfaringer med fjorårets forslag
Dette er andre gangen Statnett går aktivt ut og ber om forslag til FoU-prosjekter. Fjorårets tilfang ga mersmak. Da fikk Statnett inn om lag 170 prosjektforslag, og ut fra disse ble det satt i gang nærmere 30 forskningsprosjekter. –Vi gikk direkte videre med noen, mens vi i andre tilfeller satte sammen forslagene til større konsortier. Både droneprosjekter og prosjektet Icebox om ising på kraftledninger har sine utspring i forslag som kom inn i fjor, forteller Berlijn, som håper på like gode forslag i år.

Lever inn forslag via Statnetts hjemmesider
Forslag til FoU-prosjekter sendes inn via www.statnett.no. Også FoU-prosjekter som våre samarbeidspartnere ønsker å invitere oss med på, sendes inn via hjemmesidene.

Frist for å sende inn forslag er 31. mai

Maler og mer informasjon finner du her
Her kan du levere prosjektforslag: Meld inn forslag til FoU 
Vi ber om at du legger ved (laster opp) nærmere beskrivelse av forslaget ved å bruke denne powerpointmalen
Les mer om hvilke temaer Statnett ønsker FoU-forslag på: Utlysning våren 2018