Shing Wai Chan (t.v.) og Lars Remme viser oversiktsbildet hvor driftssentralen vil kunne se hvilke anlegg det er montører inne og jobber. (Foto: Kjell Løyland)

Fire studenter ved Høgskolen i Sørøst-Norge har som bacheloroppgave å lage et system hvor montørene kan melde seg inn i Skagerak Netts høyspentanlegg via mobiltelefonen. Innloggingen blir umiddelbart registrert på et kart hos driftssentralen.

Av: Kjell Løyland, Skagerak Energi

Driftssentralen skal til enhver tid ha oversikt over de transformatorstasjonene og nettstasjonene der det er montører inne og jobber. Det betinger at montørene sender en tekstmelding eller ringer driftssentralen.

Marius Dolven ved IKT-seksjonen plukket opp ideen som avdelingsleder for System og analyse, Lasse Klovning, hadde om å lage en enklere og mer moderne løsning.

– Vi tok kontakt med Høgskolen i Sørøst-Norge for å se om det var noen studenter som hadde lyst til å se på dette som en bacheloroppgave. Tidligere er det stort sett elkraft-studenter som har gjort oppgaver for oss. Innenfor IKT har vi ikke brukt studenter på samme måte, sier Dolven.

Fire studenter ved studiet Informatikk og automatisering i Porsgrunn tente på ideen og har siden januar jobbet med å utvikle en løsning.

– Vi ga en ganske åpen beskrivelse av oppgaven innledningsvis, men har gitt noen innspill underveis. Vi tok utgangspunkt i EasyPark-appen som er veldig enkel å bruke, sier Dolven.

Høyskolestudentene har brukt skytjenesten Microsoft Azure til å utvikle en webside hvor driftssentralen i sanntid kan se hvilke anlegg hvor det er montører inne, og en mobil-app som montørene kan bruke til å logge seg inn og ut av anleggene før og etter en jobb.

– Når montørene logger seg inn via appen blir dette markert i et kart som vaktene i driftssentralen får opp i et eget skjermbilde hos seg, forteller en av studentene, Casper Nilsen.

Når montørene logger seg inn kan de sette opp hvor lang tid de vil bruke på jobben.

– Når de logger seg ut igjen kan vi legge inn varsler, for eksempel et spørsmål om at de har husket å lukke døren, forteller Nilsen.

Dersom de bruker lenger tid enn den oppsatte tiden, vil de få et varsel på telefonen og inne på driftssentralen skifter markøren i kartet farge til rødt.

– Da kan driftssentralen ringe montørene for å få status på arbeidet, forklarer studentene.

De skal være ferdig med oppgaven til den 16. mai, og det mener de at de skal rekke.

– Vi vil jobbe mye med testing av løsningen fremover. Vi har forsøkt å begrense antallet funksjoner og satser heller på å ha en løsning som er gjennomtestet og fungerer bra, sier Nilsen.

Det er fortsatt en vei frem til løsningen kan tas i bruk understreker Dolven.

– Når studentene er ferdig med oppgaven blir det opp til driftssentralen å se om dette er noe de ønsker å innføre, sier han.