Etter forslag fra NVE kan det gå mot økte KILE-satser for landets nettselskap. (Illustrasjonsfoto: Agder Energi)

NVE vil foreslå å økte KILE-satsene for nettselskaper. Direktoratet sammenkaller bransjen til en workshop neste uke.

Av: Audun Kolstad Wiig, KS Bedrift 

NVE har bestilt en rapport om norske husholdningers betalingsvilje for sikker strømforsyning. Rapporten, som er ført i pennen av Vista Analyse og Thema Consulting, konkluderer med at betalingsviljen er høyere enn tidligere undersøkelser har vist.

Dersom de nye resultatene legges til grunn i inntektsreguleringen av nettselskapene, vil de få et større økonomisk tap ved strømavbrudd. Dette kan gjøre det mer lønnsomt for nettselskapet å bruke penger på tiltak som kan bidra til færre og kortere avbrudd.

«Vi tar sikte på å endre avbruddskostnadene for husholdninger i vår regulering slik at de gjenspeiler de økte estimatene. Dette vil bidra til enda bedre leveringspålitelighet for strømkundene», sier Ove Flataker, direktør i Reguleringsmyndigheten for energi.

Driver for investeringer

Direktoratet vil komme til å sende ut et forslag på høring til sommeren. Fredag 20. april har NVE innkalt til en workshop om temaet, hvor KS Bedrift Energi vil stille.

Vi ser at den økende betalingsvilligheten gjenspeiler samfunnets avhengighet av sikker strømforsyning, men oppfordrer NVE til å trå varsomt frem.

«Dersom KILE-satsene øker, må vi også se for oss at investeringene i nettet øker. På et tidspunkt hvor man står overfor store investeringer og bransjen angripes for kostnadene, må vi være påpasselige med at det ikke overinvesteres. Kundene tar til syvende og sist regningen», sier Asle Strand, direktør i KS Bedrift Energi.