I en fersk undersøkelse utført av forsikringsselskapet If fremgår det at hver tredje nordmann frykter storflom når snøen smelter i vårvarmen. (Illustrasjonsfoto: NVE)

Hver tredje nordmann frykter storflom når snøen smelter i vårvarmen. Drøyt 20 prosent av de spurte mener at kommunen de bor i, ikke er godt nok forberedt på flom.

Kilde: Forsikringsselskapet If

Det viser en fersk undersøkelse utført av YouGov for forsikringsselskapet If. Hele 32 prosent av de spurte frykter at vinterens store snømengder skal føre til flom i Sør-Norge.

– Når det har vært mer enn 50 prosent mer snø enn normalt i store deler av landet, er det mange som går og ser på kraftig snøsmelting i disse dager. Det er ikke rart at disse frykter alvorlige konsekvenser, sier Jon Berge, informasjonsdirektør hos If.

De store snømengdene gjør at det er større sannsynlighet for en stor vårflom i Sør-Norge enn ellers, ifølge prognosene til NVE.

Tvil om beredskap

Det er variasjon fra fylke til fylke hvorvidt befolkningen frykter en storflom. Mest bekymret er innbyggerne i fylker som tidligere er rammet av flom: Hedmark (51 prosent), Oppland (50 prosent) og Buskerud (48 prosent) topper listen.

Undersøkelsen fra If viser også at mange tror beredskapen i kommunene ikke er god nok til å takle en storflom om den skulle komme. Skepsisen til kommunenes beredskap er også størst i fylker som tidligere er rammet av storflom, deriblant Hedmark (27 prosent) og Oppland (30 prosent).

I Agder (29 prosent) er også innbyggerne i tvil om beredskapsetatene er forberedt. Sørlendingene, som hadde kraftig flom i fjor høst, er landsdelen der flest er i tvil om beredskapen er god nok.

– Det kan se ut som om tidligere flommer svekker troen på at samfunnet kan stille opp for innbyggerne ved en krise. Dette betyr at det ennå er en lang vei å gå før beredskapen er god nok. Vi vet at mange kommuner har dette på dagsordenen, men mangler midler til å gjennomføre tiltak, sier Jon Berge hos If.

Ingen egne tiltak

Drøyt 4 av 10 tror at de selv kan oppleve flom denne våren, og mange har tenkt gjennom hva de kan gjøre av tiltak på egen eiendom hvis de skulle oppleve flom i nærområdet. 18 prosent sier de har gjort tiltak, og ytterligere 23 prosent har planer om tiltak.

Likevel har nær 60 prosent av dem som tror at de selv kan bli flomrammet, ikke tenkt på eller gjennomført flomtiltak. Best forberedt er innbyggerne i Oslo, Akershus og resten av Østlandet. I Hedmark, Oppland og Buskerud har over halvparten av dem som tror de kan bli rammet, selv satt i gang arbeid med forberedende tiltak eller har planer for tiltak.

– Det er ennå ikke for sent å gjøre noe, så vi vil oppfordre alle som tror de kan bli flomrammet om å tenke gjennom hva de kan gjøre, og starte arbeidet med dette, sier Jon Berge hos forsikringsselskapet If.