Med detaljprosjektering og innhenting av anbud legger Sira-Kvina nærmere til rette for realisering av Rafoss kraftverk. (Foto: Sira-Kvina)

Sira-Kvina kraftselskap har vedtatt at prosjekt Rafoss kraftverk og laksetrapp skal videreføres til detaljprosjektering og innhenting av anbud. Prosjektet er dermed et viktig skritt nærmere investeringsbeslutning og realisering.

Kilde: Sira-Kvina

Sira-Kvina kraftselskap har jobbet med prosjekt Rafoss kraftverk med integrert laksetrapp siden 2007. Prosjektet ble startet med utgangspunkt i laksetrappa, og man oppdaget raskt potensialet for kraftproduksjon. Laksetrappa skal åpne en ny elvestrekning på 6 km for anadrom sjøørret og villaks som i beste fall vil kunne medføre en dobling av produksjon av laksesmolt fra Kvinavassdraget. Kraftverket skal utnytte fallet på 45 meter i Rafoss og vil få en installert effekt på 9,9 MW, noe som ville resultere i en årlig energiproduksjon på 38 GWh. Kraftverket skal benytte ny kunnskap fra forskningssentrene CEDREN og HydroCen for å bygge laksevennlige løsninger og det er innført en 0-visjon for fiskedød gjennom kraftverket. Laksetrapp og kraftverk designes i samarbeid med forskere på SINTEF og NINA for å sikre best mulig forhold for fiskevandringen.

Det er benyttet landskapsarkitekter for å tilpasse kraftverksbygningen til landskapet. Kraftstasjonen skal bygges i en nedsprengt byggegrop med skråtak slik at mesteparten av bygningen skjules i terrenget. Taket skal deretter revegeteres med stedlig vegetasjon. Det skal bygges et lakseobservatorium i tilknytning til kraftverket.

Grunnet reduksjon av kraftprisene siden prosjektet først startet, har man måtte gjøre endringer av opprinnelig design for å få lønnsomhet i kraftverksprosjektet. Dette har resultert i flere planendringssøknader som har blitt sendt til NVE og OED. Disse planendringene er nå godkjent, og man kan videreføre prosjektet frem mot bygging. Det er nå vedtatt av styret i Sira-Kvina at prosjektet kan videreføres til detaljprosjektering og innhenting av anbud. Prosjektet er dermed ett viktig skritt nærmere realisering. Dersom innhentede priser kommer omtrent som forventet vil man kunne påregne oppstart av byggearbeidene våren 2019.

Sira-Kvina ser frem til videre utvikling av prosjektet og håper å kunne realisere tidenes laksetrapp og interessant kraftverksprosjekt!