Med stabil drift går fremdriften i de mange Statnett-prosjektene som planlagt. (illustrasjonsfoto: Statnett)

Statnett investerte for 9,2 milliarder kroner i 2017 (7,7 milliarder kroner i 2016). Dette gjenspeiler et høyt aktivitetsnivå, som forventes å vedvare de nærmeste årene.

Kilde: Statnett

Statnetts årsregnskap for 2017 er godkjent. Nå foreligger årsrapporten, som beskriver et år hvor Statnett har hatt stabil drift og god fremdrift i bygging av nye anlegg, samtidig som det er gjennomført en rekke reinvesteringer og vedlikeholdsprosjekter. Vi har også tatt viktige skritt i retning av mer digitalisert drift og overvåkning av kraftsystemet.

Flere av Statnetts investeringsprosjekter ble ferdigstilt i 2017, blant annet hele det nye ledningsstrekket fra Ofoten til Balsfjord. I tillegg er strekningen Klæbu – Namsos – Nedre Røssåga spenningsoppgradert. Disse prosjektene, samt ferdigstilte stasjonsprosjekter, har bidratt til å styrke forsyningssikkerheten i Midt-Norge og Nord-Norge.

Flere av utbyggingsprosjektene våre tilrettelegger også for ny fornybar kraft og bidrar til verdiskaping lokalt og bedre forsyning.

Statnett har god fremdrift i utskiftingen av de to kabelforbindelsene over Oslofjorden, som har stor betydning for forsyningssikkerheten i Oslo-regionen og for forbindelsen mot Sverige. Vi er også godt i gang med byggingen av to nye mellomlandsforbindelser til Tyskland og Storbritannia, som skal ferdigstilles innen 2021.

Statnett er inne i en periode med historisk høyt investeringsnivå. I perioden 2012–2017 investerte vi omkring 40 milliarder kroner i nettprosjekter. Dette omfatter rundt 950 kilometer ny ledning, oppgradering av over 375 kilometer eksisterende ledning, 82 nye og oppgraderte stasjoner, i tillegg til kabelprosjektene.

Parallelt med utbyggingen, jobber vi sammen med resten av bransjen med å utvikle markedsløsningene og digitalisere kraftsystemet, for å gjøre det mer intelligent og sikkert. Vi har blant annet investert i IKT infrastruktur for en mer robust styring av anleggsdriften, og i nye systemer for balansering, både nasjonalt og i Norden. Balanseringsmodellen vil gjennomføres med støtte fra det svensk/norske IKT-selskapet Fifty AS.

Stabil drift

Stabil anleggs- og systemdrift bidro til god leveringspålitelighet i 2017, på tross av den omfattende byggeaktiviteten. Samtidig var det i 2017 flere planlagte utkoblinger enn tidligere år, som følge av nybygging, spenningsoppgradering og normalt vedlikehold. Leveringspåliteligheten var i henhold til målsettingen for året; 99,999 prosent.

I slutten av året satte ekstremværene Ylva og Aina systemet på prøve. Ekstremværene medførte flere linjeutfall, men det ble ingen langvarige konsekvenser for sluttbruker. Driftsorganisasjonen var forberedt og håndterte situasjonen på en god måte.

HMS og effektivitet

Statnett har et ambisiøst mål om å være ledende på HMS og bidra til en positiv HMS-utvikling i kraftbransjen. Resultatene fra 2017 viser en positiv utvikling i resultater på HMS, selv om det var et år med økt aktivitet i hele konsernet.

Statnett har et omfattende effektivitetsprogram, med målsetting om å oppnå 15 prosent økt effektivitet fra 2013 til 2018. Målsetningen gjelder det totale aktivitetsnivået til Statnett, og innebærer mer effektiv drift av eksisterende anlegg, utbyggingsprosjekter og støttefunksjoner. Arbeidet har gitt store besparelser og indikatorene viser god forbedring i programperioden. Det er beregnet at forbedringene vil gi en positiv tariffeffekt på omlag fem milliarder kroner akkumulert over tiårsperioden 2016 – 2025.

Resultater

Konsernets underliggende resultat etter skatt for 2017 var 1 304 millioner kroner (1 398 millioner kroner). Tillatt inntekt har økt sammenlignet med 2016. Økningen skyldes volumvekst i nettanlegg, og gir økt avkastning på nettkapital. Dette motvirkes noe av redusert NVE-rente. Driftskostnader har økt som følge av høyere aktivitet i konsernet, og økte av- og nedskrivninger er knyttet til høyere anleggsmasse.

Regnskapsmessig resultat etter skatt for konsernet var 813 millioner kroner (645 millioner kroner). Regnskapsmessig resultat var høyere enn i 2016. Økte driftsinntekter som følge av endret tariffsats, ble motvirket av noe økte driftskostnader og avskrivninger. Samtidig har tiltak i Statnetts effektivitetsprogram gitt resultater og bidratt til en lavere kostnadsvekst enn den økte aktiviteten skulle tilsi.

 

Last ned hele Statnetts årsrapport 2017 her