Hurtigladere på Sola Lufthavn i Stavanger skal blant annet motivere drosjenæringen til å velge elektrisk. (Foto: Lyse)

Tre nye hurtigladere for elbil ble mandag åpnet på Sola Lufthavn. Flere hurtigladere for elbil skal motivere drosjenæringen til å velge elektrisk. Hurtigladerne er et ledd i en viktig utvikling av en elektrisk transportsektor.

Kilde: Lyse

Utgangspunktet var en bestilling fra folkevalgte om å få utarbeidet en ladestrategi for Sør-Rogaland. Ladestrategien har i hovedsak blitt utarbeidet av Stavanger Parkering/Stavanger kommune og Lyse. Gjennomføringen av prosjektet er gjort som et tverrfaglig samarbeid, der Stavanger kommune har hatt prosjektledelsen.

–  Hurtiglading er et godt eksempel på hvordan kraften vi produserer kommer helt fram til sluttkunden. Dagens motto må være å ta kraften i bruk, sa en smilende fornøyd konserndirektør energi, Leiv Ingve Ørke i det han bidro til å markere åpningen av de tre nye hurtigladerne. 

Under markeringen slo Kommunalråd Per A.Thorbjørnsen (V) fast at de hadde store forventninger til hva Lyse kan utrette når det gjelder hurtiglading. – Dette er bare begynnelsen, og skal vi komme på høyde med andre norske byer må vi jobbe sammen, konstaterte han. 

Nå ligger alt til rette
Hurtigladerne er spesielt tiltenkt drosjenæringen og derfor er de plassert der drosjene venter på å få tur, slik at man kan lade mens man venter. Hurtigladerne kan også brukes av andre gjester til flyplassen.

Markeringen på Sola er svært viktig både som et utvidet tilbud ved flyplassen som er i tråd med økningen av elbiler i regionen, men det danner også et startskudd for en økt satsing på hurtigladere. I tillegg til de tre nye på Sola flyplass, har det blitt installert en lader nummer to på Randaberg og i løpet av våren kommer det to på Forus.  I løpet av høsten kommer det en rekke nye på Jernbanelokket i Stavanger, samt to nye på Bryne. I tillegg er flere hurtigladere oppgradert.

-Vi jobber med å få til en god geografisk fordeling av hurtigladere for elbil, og spesielt for drosjenæringen, for på den måten å gjøre valget om å gå over til elbil lettere, sier administrerende direktør i Lyse Energisalg, Anders Thingbø.

Stavanger Parkering / Stavanger kommune og Lyse har sammen fått bevilget søknaden om å etablere hurtigladere for elbil på tre sentrale plasser, parkeringen på Jernbanelokket, sentralt på Sola flyplass og på Forus. Disse stedene er definert som strategisk viktige av drosjenæringen selv. Per i dag teller antall elektrifiserte drosjer ca. 15 av 450 totalt.
Lyse inngikk i 2017 et samarbeid med BKK om å bygge og drifte hurtigladere.  Når de nye lade-punktene er på plass vil Lyse ha omlag 35-40 hurtigladere fordelt på ti lokasjoner her i regionen.