Det er mye vann som løper fritt forbi mange ubygde småkraftverk her i landet. Med et revidert prosjekt i Terråk i Bindal i Nordland kan det bli en endring på det. (Ilustrasjonsfoto: Tore Halvorsen)

Det er mange parametere å ta hensyn til ved utbygging av vannkraft. Et av de viktigste er økonomi. Ved første forsøk er det ikke alltid regnestykket går opp. Terråk småkraftverk er beviset på at det kan lønne seg med en ny og grundigere gjennomgang.

Det er mye sukk og stønn knyttet til utbyggingskostnader i energibransjen, det være seg vannkraft eller i andre deler av den elektriske infrastrukturen. Rundt om i landet legges mange samfunnsnyttige prosjekter i skrivebordsskuffen i påvente av bedre økonomisk bærekraft.

At det noen ganger kan lønne seg å foreta en grundigere gjennomgang av beregningsgrunnlaget fremgår av prosjektet Terråk småkraft i Bindal i Nordland. Der har erfarne fagfolk som småkraftnestor Rein Husebø og Tor Gjermundsen i Sweco vært rådgivere for prosjekteier Plathes Eiendommer frem til konsesjon ble gitt andre halvår i fjor. Det resulterte i en halvering av utbyggingskostnadene.

Etter revisjonen fremstår Terråk småkraftverk som et av de mest lønnsomme prosjektene i småkraftsegmentet. I forlengelsen av dette er det grunn til å anta at det blåses støv av mange andre småkraftprosjekter som ligger på utålmodig vent. Selv i en tid med lave kraft- og sertifikatpriser vil dette åpenbart inspirere andre grunneiere til å løfte blikket mot nye og optimistiske muligheter.

Terråk småkraftverk klart til å legges ut i utbyggingsmarkedet. Det spenningen nå knytter seg til er hvilket tilslag dette vil gi, og hvor mange andre prosjekter som finner det fornuftig å gjøre det samme. Resultatet kan bli at mye ny og verdifull fornybar energi etter hvert finner veien inn på nettet.