Ved å ta i bruk alternativer til nett kan smarte selvforsynte øyer blir fremtidens løsning. (Foto: Trygve Mellvang-Berg)

Nettselskapene har i dag plikt til å knytte kunder til strømnettet og levere strøm til disse. Det kan medføre store kostnader per kunde på øyer med få innbygger og som ligger langt fra land.

Kilde: Energi Norge https://www.energinorge.no/

Tilknytningsplikten gjør at kostnadene per nettkunde er svært høy på denne typen steder, og nettselskapene har i dag ingen mulighet til å differensiere nettleien.

I Norge finnes det godt over 300 øyer som ligger minst én kilometer fra land, eller nærmeste øy, med nettanlegg. I dag forsynes øyene med strøm fra sjøkabler som utgjør rundt 2000 kilometer til sammen.

Alternativ til nett

– For å begrense planlagt økning i nettleie, bør det gis anledning til å ta i bruk alternativ til nett der det er samfunnsøkonomisk rasjonelt. Det blir mer aktuelt ettersom kostnadene til alternative løsninger går ned, sier næringspolitisk rådgiver Trond Svartsund i Energi Norge.

Et eksempel på dette er testprosjektet som Statoil har gjort på Utsira. Det gikk ut på å konvertere strøm fra to vindmøller til hydrogen, for å kunne forsyne innbyggerne i perioder uten vind. Dette kan også være et alternativ, med eksempelvis sol og batterier, for fritidsboliger som brukes i hovedsak om sommeren.

Dyre sjøkabler

Flere av sjøkablene som i dag forsyner øyene med strøm, går under Norges vassdrags- og energidirektorats definisjon på høyspent. Ved å legge til grunn at de koster 800-1000 kroner per meter og utgjør 2000 kilometer til sammen, kan kostnadene for reinvesteringer i sjøkablene ligge på mellom 1,5 og 2 milliarder kroner. Det er et signifikant beløp.

– Ved å tenke smartere og utvikle en regulering ut fra et samfunnsøkonomisk perspektiv, kan man sannsynligvis spare samfunnet for mange millioner kroner i årene som kommer, avslutter Svartsund.