Nordmenn flest vil ha enerett på tilgang til vannkraft, her illustrert med Evenstad kraftstasjon. (Foto: Agder Energi)

I en befolkningsundersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Agder Energi svarer tre av fire at de vil beholde kraftoverskudd i Norge.

Kilde Agder Energi

Halvparten av de spurte vil bruke kraftoverskuddet til å gi forbrukerne billigere strøm, mens en firedel vil bruke kraften på ny norsk kraftkrevende industri. Kun én av fire vil bruke norsk kraftoverskudd til å kutte utslipp i Europa. Nysted er ikke overrasket over at så mange vil ha billigere strøm.  

– Strømprisen engasjerer, det er det ikke tvil om. Men det er nå slik at vi ikke kan drive ansvarlig i en så investeringstung bransje uten en sunn økonomi. Og samtidig er det slik at når kraftselskapene tjener penger, går pengene tilbake til eierne i form av utbytter. Og det er nesten uten unntak kommuner og staten som eier norsk vannkraft.

Agder Energi har også snakket med et utvalg ledere i prosessindustrien. Samtlige mener kraftoverskudd bør brukes til å starte nye norske industribedrifter.  

–  Det er viktig for oss å understreke at det ikke er noe motsetningsforhold her, det er ikke som om kablene vil støvsuge Norge tom for strøm. Vi kan både levere ren kraft som skaper industriarbeidsplasser, lys i de tusen hjem og som bidrar til det grønne skiftet som foregår i Europa.  

Agder Energi arrangerer 30.-31. mai den årlige Agder Energi-konferansen, som samler ledere fra kraftbransjen i Kristiansand. Årets tema er nettopp endringene i Europa.  

– Det europeiske kraftmarkedet gjennomgår store endringer, og vi vil bli påvirket, både i form av regulering, men også markeds- og teknologiutvikling. Derfor har vi invitert noen av de aller mest interessante aktørene fra Europa og Norge til Kristiansand, sier Nysted.  

Blant de næringslivslederne Agder Energi har snakket med, har flertallet troen på fornybar energi og gass som fremtidens energibærere i Europa.  

– Det betyr at Norge, som er rikt på nettopp disse naturressursene, har kjempemuligheter fremover. Gjennom Agder Energi-konferansen kommer vi litt tettere på hvordan vi kan gripe disse mulighetene, sier Nysted.