Equinor har installert verdens første batteri for lagring av energi produsert i en havvindpark. (Illustrasjonsfoto: Equinor)

Første batteri med energi fra havvind

Med Batwind i drift, vil det for første gang bli mulig å lagre energi som er produsert av en havvindpark.
Onsdag, 27 juni, 2018 - 10:11

Kilde: Equinor

Batterilagringsløsningen ble presentert i Peterhead, Skottland av Batwind-partnerne Equinor og Masdar. Strøm som produseres på verdens første flytende havvindpark, Hywind Scotland, som ligger 25 kilometer utenfor kysten av Peterhead, vil bli sendt via kabler til en omformer på land der batterier på 1 megawatt er koblet til strømnettet. Batterikapasiteten tilsvarer over 128.000 iPhone-mobiler.

Ettersom vinden ikke alltid blåser vil teknologier for lagring av energi, som for eksempel batterier og andre former for elektrisitetslagring, blir stadig viktigere for å sikre stabilitet i nettet.

– Svingningene i forsyningen av fornybar energi kan til en viss grad styres av strømnettet. Men for å gjøre fornybar energi enda mer konkurransedyktig og integrere enda mer fornybar energi i nettet må vi finne nye, smarte løsninger for energilagring, slik at vi kan levere jevn kraft. Hvordan vi skal gjøre dette på en smart og verdiskapende måte er det vi ønsker å lære av Batwind, sier Sebastian Bringsværd, utviklingssjef for Hywind og Batwind.

Ifølge en fersk rapport fra International Renewable Energy Agency (IRENA), kan kostnadene ved installasjon av batterilagringssystemer gå ned med to tredeler (66 %) innen 2030.

Batterilagringsløsningen Batwind fungerer på mange måter som et energilagerhus. Equinor og Masdar skal teste hvor lageret skal bygges, hvor stort det bør være og hvordan logistikken skal styres.

– Det er mange energilagringsprodukter og -løsninger på markedet, men programvareløsninger for batterilagring er mindre utviklet. Vi ønsker å lære batteriet når det skal holde igjen og lagre strøm, og når det skal sende strøm til nettet, slik at det øker verdien av strømmen. Det vil bli veldig spennende å se hvordan vi kan utvikle den kombinerte batteri- og programvareløsningen, og gjøre Batwind så smart som mulig, sier Bringsværd.

Hjernen ligger i algoritmene som Equinor og Masdar utvikler, og er basert på flere datakilder som for eksempel værprognoser, markedspriser, vedlikeholdsplaner, forbrukeratferd og strømnettjenester.

– Digitalisering er en viktig faktor her. Jo mer vi mater Batwinds strømstyringssystem med data, jo smartere blir det. I tillegg kan Batwind brukes ved utvikling av andre fornybare energikilder, inkludert solenergi og landbasert vindkraft. Vi mener at dette vil utvide markedet for alle fornybare energikilder, sier Bringsværd.

Batwind er fullfinansiert av partnerne i Hywind Scotland, Equinor og Masdar, og er det første skrittet mot et skalerbart globalt system for lagring av fornybar energi.

– Verdien av lagringen ligger ikke nødvendigvis i mengden energi du kan lagre, men hvordan du kan optimalisere, styre og tilby smartere energiløsninger. Ved å utvikle Batwind får vi sanntidsdata, kommersiell erfaring og tekniske verifikasjoner, sier Bringsværd.

På forsiden nå

På ett år har behovet for arbeidskraft i kraftsektoren steget med hele 14 prosentpoeng.
Onsdag, 19 september, 2018 - 09:12
Kraftprisene er preget av den siste ukes hendelser, der en aktør i det finansielle kraftmarkedet ble suspendert etter å ikke kunne stille sikkerhet for sine posisjoner. Omsetningen på de nærmeste kontraktene har vært høy og til tider panikkpreget.
Torsdag, 20 september, 2018 - 09:16
To av ti innrømmer at de aldri har hatt noen gjennomgang av det elektriske anlegget i boligen sin.
Fredag, 21 september, 2018 - 09:14
Dei har god grunn til å smile, lærlingane i Tussa. Å få seg læreplass er ikkje ei sjølvfølge. I yrkesfaga sitt år 2018 tek Tussa inn fleire lærlingar enn dei fleste.
Tirsdag, 18 september, 2018 - 09:22
Den nye digitale fisketelleren i Klosterfoss vil gi ny og viktig kunnskap om fiskevandringen i Skiensvassdraget.
Torsdag, 20 september, 2018 - 09:29
REMA 1000s nye distribunal i Sandnes har en helhetlig energiløsning som gjør at bygget delvis er selvforsynt med elektrisitet. Potensialet for denne nyvinnende energiløsningen er stor også i andre bygg.
Onsdag, 19 september, 2018 - 09:39
Agder Energi's transformatorstasjon utenfor Arendal har blitt et globalt eksempel på hvordan skyteknologi og maskinlæring kan brukes til å revolusjonere kraftbransjen og det kraftsystemet vi kjenner i dag.
Onsdag, 19 september, 2018 - 09:21
Opprinnelsesgarantier skal gjøre det mer lønnsomt å investere i fornybar kraft. Selskaper som Google og IKEA gjør at oppmerksomheten og prisene øker.
Torsdag, 20 september, 2018 - 09:34
Fredagskommentar:
Verden er ikke som den en gang var, og kommer heller ikke til å bli det. Norsk Elektroteknisk Forening (NEF) er en blant mange interesseforeninger som erfarer dette. I år markerer NEF sine første 100 år.
Fredag, 21 september, 2018 - 09:41
Torsdag sist veke gjekk første salva på utbygginga av Jølstra kraftverk. Når kraftverket står klart i løpet av 2020 vil det produsere straum tilsvarande forbruket i rundt 12 000 heimar.
Tirsdag, 18 september, 2018 - 09:09
NVE sendte i vinter ut forslag til endring i regelverket for hvordan nettselskapene skal utforme nettleien. Det kom mange innspill på den foreslåtte modellen for effekttariffer, og NVE legger derfor opp til en ny høring første kvartal 2019.
Fredag, 21 september, 2018 - 09:21
Solcellene må slanke seg. For da kan vi få flere av dem, skriver solcelleforsker Birgit Ryningen.
Mandag, 17 september, 2018 - 09:43
Infratek skal utføre alt av sanerings- og kabelarbeider i fjellanlegget når Skjomen koblingsstasjon i Narvik skal rehabiliteres og fornyes.
Tirsdag, 18 september, 2018 - 09:27
Grunneier Frithjof Plahte i Bindal har inngått avtale med Clemens Kraft om bygging av Terråk småkraftverk (28,8 GWh) i Nordland.
Fredag, 21 september, 2018 - 09:30
Lyses nye, fleksible og teknologisk avanserte kraftverk i Lysebotn, «Lysebotn 2», åpnes av statsminister Erna Solberg i dag. Se det direkte på NRK2 klokken 11:00.
Mandag, 17 september, 2018 - 10:00
25. september åpner Nordic Edge Expo dørene i Stavanger med ambisjoner om 5000 besøkende. Lyse er med som hovedsamarbeidspartner.
Mandag, 17 september, 2018 - 09:19
I løpet av de siste få årene har både strømnett og kraftprodusenter blitt utsatt for hacking. Noen angrep har vært vellykkede og er kjent for offentligheten, mange flere har blitt avverget.
Mandag, 17 september, 2018 - 09:35
Seks av ti har opplevd uvanlig høy varmeutvikling eller misfarging av utstyr ved lading av mobiltelefon, nettbrett eller PC, viser nye tall.
Onsdag, 19 september, 2018 - 09:26