Equinor har installert verdens første batteri for lagring av energi produsert i en havvindpark. (Illustrasjonsfoto: Equinor)

Første batteri med energi fra havvind

Med Batwind i drift, vil det for første gang bli mulig å lagre energi som er produsert av en havvindpark.
Onsdag, 27 juni, 2018 - 10:11

Kilde: Equinor

Batterilagringsløsningen ble presentert i Peterhead, Skottland av Batwind-partnerne Equinor og Masdar. Strøm som produseres på verdens første flytende havvindpark, Hywind Scotland, som ligger 25 kilometer utenfor kysten av Peterhead, vil bli sendt via kabler til en omformer på land der batterier på 1 megawatt er koblet til strømnettet. Batterikapasiteten tilsvarer over 128.000 iPhone-mobiler.

Ettersom vinden ikke alltid blåser vil teknologier for lagring av energi, som for eksempel batterier og andre former for elektrisitetslagring, blir stadig viktigere for å sikre stabilitet i nettet.

– Svingningene i forsyningen av fornybar energi kan til en viss grad styres av strømnettet. Men for å gjøre fornybar energi enda mer konkurransedyktig og integrere enda mer fornybar energi i nettet må vi finne nye, smarte løsninger for energilagring, slik at vi kan levere jevn kraft. Hvordan vi skal gjøre dette på en smart og verdiskapende måte er det vi ønsker å lære av Batwind, sier Sebastian Bringsværd, utviklingssjef for Hywind og Batwind.

Ifølge en fersk rapport fra International Renewable Energy Agency (IRENA), kan kostnadene ved installasjon av batterilagringssystemer gå ned med to tredeler (66 %) innen 2030.

Batterilagringsløsningen Batwind fungerer på mange måter som et energilagerhus. Equinor og Masdar skal teste hvor lageret skal bygges, hvor stort det bør være og hvordan logistikken skal styres.

– Det er mange energilagringsprodukter og -løsninger på markedet, men programvareløsninger for batterilagring er mindre utviklet. Vi ønsker å lære batteriet når det skal holde igjen og lagre strøm, og når det skal sende strøm til nettet, slik at det øker verdien av strømmen. Det vil bli veldig spennende å se hvordan vi kan utvikle den kombinerte batteri- og programvareløsningen, og gjøre Batwind så smart som mulig, sier Bringsværd.

Hjernen ligger i algoritmene som Equinor og Masdar utvikler, og er basert på flere datakilder som for eksempel værprognoser, markedspriser, vedlikeholdsplaner, forbrukeratferd og strømnettjenester.

– Digitalisering er en viktig faktor her. Jo mer vi mater Batwinds strømstyringssystem med data, jo smartere blir det. I tillegg kan Batwind brukes ved utvikling av andre fornybare energikilder, inkludert solenergi og landbasert vindkraft. Vi mener at dette vil utvide markedet for alle fornybare energikilder, sier Bringsværd.

Batwind er fullfinansiert av partnerne i Hywind Scotland, Equinor og Masdar, og er det første skrittet mot et skalerbart globalt system for lagring av fornybar energi.

– Verdien av lagringen ligger ikke nødvendigvis i mengden energi du kan lagre, men hvordan du kan optimalisere, styre og tilby smartere energiløsninger. Ved å utvikle Batwind får vi sanntidsdata, kommersiell erfaring og tekniske verifikasjoner, sier Bringsværd.

På forsiden nå

Hvert år er det 120.000 lynnedslag i Norge. De enorme kreftene kan medføre store skader og forsikringsselskapene betaler årlig ut mer enn 200 millioner i erstatning for lynskader. Det finnes imidlertid løsninger som kan begrense disse skadene kraftig.
Onsdag, 18 juli, 2018 - 11:37
Agder Energi er tildelt den prestisjetunge prisen "Innovative Star of Energy Efficiency; Power Generation & Supply Award". Konsernet får prisen sammen med Microsoft for et pilotprosjekt som skal bidra til å skape effektive, fleksible og intelligente strømnett for fremtiden.
Mandag, 16 juli, 2018 - 12:50
Den danske energiklagenemnden har besluttet at Statnett og Energinet fortsatt kan reservere kapasitet til utveksling av systemtjenester på kabelforbindelsen mellom Danmark og Norge.
Mandag, 16 juli, 2018 - 12:57
Med jobber lokalisert i Oslo sentrum, tok bil og parkering for lang tid for Infrateks montører. Løsningen ble el-sykkel som fremkomstmiddel for en mer effektiv og miljøvennlig arbeidsdag.
Tirsdag, 17 juli, 2018 - 12:03
Den 6. juli annonserte EU at prosjektet +CityxChange er godkjent som “Smart City” fyrtårnsprosjekt. Powel er partner i prosjektet og skal bidra til at Trondheim som fyrtårnsby blir en energismart by. Prosjektet har en ramme på 20 millioner euro og teknologien skal demonstreres i inntil fem europeiske byer. Prosjektet ledes av NTNU.
Mandag, 16 juli, 2018 - 13:09
Helgeland Kraft Vannkraft har ikke hatt noen skader som har ført til fravær siden 2008. – Jeg føler jeg har en trygg arbeidsplass, sier verneombud Øystein Pettersen.
Tirsdag, 17 juli, 2018 - 11:58
Det uvanlige tørre og varme været vedvarer, og skaper alvorlige konsekvenser for matproduksjonen og fôrsituasjonen i Innlandet.
Torsdag, 12 juli, 2018 - 14:21
Stadig flere steder langs kysten kan skip ved kai motta strøm fra land. Nå gir Enova støtte til 11 nye landstrømprosjekter i havner fra Arendal i sør til Tromsø i nord. Selskapet utlyser samtidig en ny runde med støtte, men varsler også at dagens støtteordning nå skal evalueres.
Fredag, 13 juli, 2018 - 11:48
Fredagskommentar:
Det finnes en tid for alt. Akkurat nå er det tid for å nyte. Med sommersol i ansiktet trykker de ansvarlige for denne nettavisen forsiktig på bremsen. Vi går i feriemodus.
Fredag, 29 juni, 2018 - 10:57
I tøff europeisk konkurranse har Trondheim og NTNU blitt plukket ut av EU til å lede an i utviklingen av europeiske energismarte byer.
Mandag, 9 juli, 2018 - 13:46
LS Cable & System er tildelt kontrakten for produksjon og installasjon av strømkabler i forbindelse med det nye Sotrasambandet. Kontrakten mellom BKK Nett og den sørkoreanske leverandøren har en verdi på 100 millioner kroner.
Torsdag, 12 juli, 2018 - 14:16
OED har fått til vurdering en utredning om fremtidig energiforsyning på Svalbard.
Mandag, 9 juli, 2018 - 13:50
Kjerneteknologier og ABB AbilityTM-løsninger vil integrere vindkraft fra Hornsea II til kraftnettet i Storbritannia og gi strøm til over 1,3 millioner boliger.
Fredag, 13 juli, 2018 - 11:42
Ved å samle Norges nest største kraftprodusent E-CO Energi og Norges største nettselskap Hafslund Nett, har eieren Oslo kommune skapt Norges ledende integrerte kraftkonsern.
Torsdag, 5 juli, 2018 - 11:26
Kraftprisene i Norge lå i snitt 33 prosent høyere i år, sammenlignet med andre kvartal 2017. Lite nedbør er hovedårsaken til prisoppgangen. Prisen på kull, gass og CO2-utslipp har også økt, og det gjør at eventuell import av kraft blir dyrere for norske strømkunder.
Tirsdag, 10 juli, 2018 - 18:25
19 leiligheter som ligger sentralt i Stavanger blir i august piloter for EU-prosjektet Invade. Med tre solide batterier som skal lagre strøm fra solcellepanel, vil beboerne kunne lade elbilene sine med egenprodusert strøm, og trolig også få overflødig strøm som de kan velge hvordan de vil benytte.
Tirsdag, 10 juli, 2018 - 18:37
Kraftprisene i Norge lå i snitt 33 prosent høyere i år, sammenlignet med andre kvartal 2017. Lite nedbør er hovedårsaken til prisoppgangen. Prisen på kull, gass og CO2-utslipp har også økt, og det gjør at eventuell import av kraft blir dyrere for norske strømkunder.
Mandag, 16 juli, 2018 - 13:05
Hafslund oppnådde et resultat etter skatt i 2. kvartal 2018 på 124 millioner kroner, mot 137 millioner kroner i samme kvartal i fjor. Høye kraftpriser, høy investeringsaktivitet, 18.000 nye kunder mot fjoråret, og lavere driftskostnader preger kvartalet.
Torsdag, 12 juli, 2018 - 14:35
Energiforbruket til en halv million husstander. Så mye forsvinner på veien fra produsentene til oss forbrukere. Men noe kan gjøres.
Onsdag, 11 juli, 2018 - 18:29