Lysebot'en glir rett inn i gjengen sammen med Sindre Tøsse (t.v) og Ronny Lorentzen i Fou og Innovasjon i Lyse-konsernet. (Illustrasjon: Andrea Marie Stangeland)

Et kraftmarked i rivende utvikling gjør at vi trenger flere automatiserte løsninger. Den første skarpe roboten er på plass i Lyse.

Kilde: Lyse

Lyse Produksjon eier kraftverkene og kraftporteføljen i Lyse. En del av denne jobben er å kjøpe, produsere og selge på best mulig tidspunkt – altså få mest mulig penger for vannet vårt. Denne jobben får nå produksjonsplanleggerne hjelp til fra et litt uvanlig hold. En robot, som har fått navnet Lysebot’en, er allerede i gang med å tråle kraftmarkedet for gode muligheter og yte beslutningsstøtte både innenfor og utenfor kontortid.

– Kraftverkene produserer på timeskontrakter, og vi kan selge eller kjøpe tilbake produksjon time for time gjennom hele døgnet. Dette betyr at vi må legge inn bud før deadline hver time. På sikt, kanskje innen et par år, vil tidsoppløsningen endres til kvarter. Da sier det seg selv at vi må ha noe mer automatisk som kan gjøre disse beregningene, sier Magnus Landstad, fagleder for Energidisponering i Lyse Produksjon.

Teknologien bak denne roboten er ikke ny, men en videreutvikling av flere tekniske retninger innen blant annet maskinlæring.
– Denne typen mekanikk har vært i bruk lenge, men digitaliseringen løfter den mer frem i lyset. Verktøyene er mye mer tilgjengelige, og nå er det mer spørsmål om å finne de gode casene å bruke teknologien på, ikke omvendt. Drivkraften er å skape noe som hjelper bedriften til å nå nye mål, effektivisere og øke inntjeningen, sier Ronny Lorentzen, senior forretningsutvikler i FoU og Innovasjon.

Lysebot’en kan altså bli fremtidens krafthandler. Foreløpig inngår han i et team der han gir råd til produksjonsplanleggerne når han finner gode handelsmuligheter. En robot kan stå på døgnet rundt, og sammenstille all data langt raskere enn mennesker.

– Det går raskere, og aktiviteten øker med sterkere tilknytning til Europa, vindkraft og utenlandskabler. Vi må være fleksible på tidspunkt og tilgjengelighet, og da vil en robot kunne hjelpe oss, sier Magnus Landstad.