Målinger bekrefter at strålingen fra AMS-målere er langt under grenseverdiene fra Statens Strålevern. (Illustrasjon: Lofotkraft)

Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet, NKOM, har nylig målt eksponeringen fra og sendetiden for de nye, automatiske målerne som er tatt i bruk i Norge. Målingene bekrefter at strålingen er svak, og langt undre grenseverdier fastsatt av Statens Strålevern.

Kilde: Lofotkraft

– Rapporten viser at strålingen fra smarte strømmålere er så lav at Nkom nå ikke ser behov for å gjøre flere målinger, sier fagdirektør Tone-Mette Sjømoen i Statens strålevern.

Målingene viser at antall sendinger av informasjon varierer mellom type måler og befolkningstetthet der målerne er installert. To av målertypene som brukes i Norge sender informasjon hvert 6.- 8. minutt i gjennomsnitt, mens den tredje typen sender informasjon flere ganger i minuttet i gjennomsnitt. Strømmålerne sender kortvarige signaler med en varighet på cirka 20 millisekunder. Total sendetid i løpet av et døgn varierer fra noen få sekunder og opp til 7 minutter.

Ikke helsefarlig

De nye målingene underbygger det Statens strålevern tidligere har sagt om stråling fra smarte strømmålere:

• Strålingen fra de nye smarte strømmålerne er så svak at det ikke er helsefarlig å få installert en slik hjemme.
• Det spiller ingen rolle hvor mange ganger i døgnet strømmåleren din sender informasjon til nettselskapet, for strålingen er fortsatt svak.
• Alle teknologiene som brukes i de ulike strømmålerne gir svak stråling.

Her kan du lese den aktuelle rapporten fra NKOM. Vi anbefaler ellers NKOM sin hjemmeside for mer informasjon om stråling. Saken fra Statens Strålevern kan du lese her.