Bujagali-anlegget sett fra luften. Vannkraftverket dekker nesten halvparten av energiproduksjonen i Uganda. (Foto: Matthias Mugisha)

SN Power, som eies av den norske staten via Norfund, kjøper seg opp og blir hovedeier av Ugandas største kraftverk. Prislappen er på rundt 2,5 milliarder kroner.

Av: Bistandsaktuelt/Jan Speed og NTB 

Kraftverket Bujagali er Ugandas største og ett av de største i Afrika. Det ligger ved byen Jinja, der Nilen renner ut fra Victoriasjøen sentralt i landet. SN Power har kjøpt ut hovedaksjonæren i eierselskapet Bujagali Energy Limited (BEL) og vil nå sitte med 65 prosent av aksjene.

Produksjonskapasiteten er på 250 megawatt. Det ville ha tilsvart at kraftverket var blant de 25 største i Norge, og det dekker nesten halvparten av energibruken i Uganda.

Reduserte gjeldskostnader

Før salget hadde eierselskapet BEL slitt med budsjettoverskridelser, og prisen på strøm til vanlige forbrukere var høy. Derfor ville Ugandas regjering refinansiere anlegget.

Refinansieringen har skjedd med hjelp fra Afrikabanken og Verdensbankens International Finance Corporation. Med lavere gjeldsrenter og nye skattefordeler skal uganderne sikres billigere strøm i tiden som kommer, heter det i en pressemelding fra SN Power.

– Dette er en stor dag for alle involverte, sier konsernsjef Torger Lien i SN Power.

Han forsikrer at avtalen vil sikre Uganda ren og stabil energi i flere tiår framover.

– Dette er også et faktisk bevis på at vi etterlever vår strategi om å investere i fornybar energi i land under utvikling i Afrika og Asia.

Etter planen skal kraftverket overføres til den ugandiske staten for én dollar i 2043, og det er ventet å ha en levetid på ytterligere 70 år.

Omstridt kraftverk

Byggingen av kraftverket, som kom i drift i 2012, var omstridt. Store natur- og jordbruksområder ble lagt under vann. Lokalsamfunn som mistet jorda mente de ikke ble tilstrekkelig kompensert. Arbeids- og lønnsforhold under byggingen ble også meldt inn til Verdensbankens klageorgan siden banken var en av finansieringsinstitusjonene.

SN Power er 100 prosent eid av Norfund, et statlig norsk selskap som er en del av norsk utviklingspolitikk. Norfund skal bidra til økonomisk vekst og bærekraftig utvikling gjennom investeringer i blant annet vannkraft og annen fornybar energi.