I andre kvartal ble det satt i gang bygging av vindkraftprosjekter med en samlet årsproduksjon på 2,1 TWh. (Illustrasjonsfoto: Østfold Energi)

Ved utgangen av andre kvartal var 9,2 TWh ny kraftproduksjon under bygging. Dette er en økning på 1,8 TWh sammenlignet med foregående kvartal.

Kilde: NVE

I andre kvartal ble det satt i gang bygging av vindkraftprosjekter som samlet har en årsproduksjon på 2,1 TWh. Det ble satt i drift 0,4 TWh ny vannkraftproduksjon hvor nytt kraftverk i Lysebotn i Rogaland og det nye Storåselva kraftverk i Trøndelag er de største enkeltprosjektene.

I andre kvartal 2018 ble det gitt endelig konsesjon eller konsesjonsfritak fra NVE og OED til 17 vannkraftprosjekter med en estimert samlet årlig kraftproduksjon på 318 GWh. Dette fordeler seg på 12 små kraftverk, fire opprustings- og utvidelsesprosjekter samt Krutåga kraftverk på 59,2 MW i Nordland. OED ga endelig konsesjon til reetablering av Lindesnes vindkraftverk i Vest-Agder med en estimert kraftproduksjon på 27 GWh. I første halvår er det gitt endelig tillatelse til 0,8 TWh ny kraftproduksjon.

I elsertifikatsystemet ble det i andre kvartal godkjent 18 vannkraftprosjekter og ett solkraftanlegg med en samlet årsproduksjon på 544 GWh. Siden oppstart i 2012, er det godkjent 9,2 TWh norsk produksjon i elsertifikatsystemet. Av dette inngår 6,0 TWh i måloppnåelsen på 28,4 TWh.

Om rapporten

Rapporten Ny kraft: Endelige tillatelser og utbygging” publiseres hvert kvartal. Denne rapporten viser NVEs, kommunens og Olje- og energidepartementets (OED) endelige vedtak om konsesjon og konsesjonsfritak for nye vann- og vindkraftprosjekter, samt innrapportert oppstart av ny kraftproduksjon.

Et vedtak er endelig enten når NVEs eller fylkeskommunens vedtak ikke påklages eller når OED har gjort vedtak etter innsigelse-/klagebehandling eller innstilling.

Last ned ”Ny kraft: Endelige tillatelser og utbygging – andre kvartal 2018”.