Tørrværet bekymrer analytikerne i TrønderEnergi. (Skjermdump fra Nordpool)

Våre eldste og mest erfarne medarbeidere i TrønderEnergi har aldri tidligere opplevd et så tørt år som dette. Hvis tørrværet fortsetter er vi litt bekymret for strøm- og prissituasjonen til vinteren.

 Blogginnlegg aug 01, 2018 

Nå har vi nettopp lagt bak oss også juli måned, og den hydrologiske balansen har ytterligere forverret seg med ca 7 TWh denne måneden. Totalt er Norden nå nede på et underskudd av vann på ca 25 TWh sammenlignet med en normalsituasjon. Nedbør og vann er ryggraden i det norske energisystemet, som i all hovedsak er basert på vannkraftproduksjon.

Heldigvis er strømforsyningen i Norge såpass robust at vi også tåler tørre år. Utveksling av strøm mellom Norge og våre skandinaviske og europeiske naboland er en viktig bidragsyter til robustheten i energisystemet vårt. I år har vi importert mer strøm fra utlandet enn normalt.

I tillegg er prismekanismer viktig for å ha et bærekraftig energisystem, og prisen på strøm har også vært uvanlig høy denne sommeren.

Snittprisen for kjøp av strøm på strømbørsen Nordpool spot ble på 49,8 øre pr kWh for juli 2018. I statistikken til Nordpool som går tilbake til 2002 har prisen aldri vært så høy på sommeren tidligere. Den nest høyeste juliprisen i denne statistikken inntraff i 2006. Da var snittprisen på 39,6 øre pr kWh gjennom måneden.

Manglende nedbør til tross: Til glede for folk flest og landets næringsliv kan vi likevel nyte godt av en sikker og stabil strømforsyning.

Men hva skjer hvis tørrværet fortsetter – hvordan skal vi klare å dekke strømbehovet i Norge til vinteren?

Blir det en mild vinter går nok dette veldig bra, men vi er litt mer bekymret hvis det viser seg å bli en kald vinter. En kald vinter vil nemlig bety lite nedbør og økt strømbruk. Dette kombinert med at energiressursene er skjevt fordelt i Norden vil kunne gi problemer med å levere nok effekt, samt problemer med å flytte energien fra sør til nord – som må til i en del av scenarioene som kan inntreffe.

Når det er sagt så vet vi fra tidligere at perioder med ekstra nedbør kan snu situasjonen helt om, og det kan ennå skje. August, september, oktober og deler av november er måneder som kan levere store mengder nedbør.

Vi følger situasjonen nøye, og det er vi ikke alene om. Norske myndigheter med NVE i spissen har gode modeller og systemer å jobbe ut i fra, så vi trenger ikke bekymre oss alt for mye – enda.