Det faglige interessefellesskapet i NEF har medvirket til å gi Norge internasjonale spissposisjoner innen elektroteknikk og elektromekanikk. Nå må foreningen finne nye veier inn i fremtiden. (Illustrasjonsfoto: Thor Nielsen)

Verden er ikke som den en gang var, og kommer heller ikke til å bli det. Norsk Elektroteknisk Forening (NEF) er en blant mange interesseforeninger som erfarer dette. I år markerer NEF sine første 100 år.

Da NEF ble etablert i 1918 hadde elektrisiteten for alvor satt fart i samfunnsutviklingen. Det «hvite gullet», vannkraften, løftet landet inn i vekst og fremgang uten historisk sidestykke. Sentralt i dette sto det elektrotekniske fagområdet, som var avgjørende betydning i innsatsen for å gjøre elektrisiteten til allemannseie.

Det var lederskapet i landets elektrotekniske fagmiljø som tok initiativet til å etablere NEF. Rundt seg samlet de medlemmer med høy faglig kvalitet, uten annet formål enn å dyrke en felles interesse. Foreningen sto fram som et nav i faglig utvikling og nettverksbygging. Det er hevet over tvil at dette  har gjort sitt til at Norge i dag, innen flere elektrotekniske fagdisipliner, fremstår i internasjonal spissposisjon.

I løpet av de hundre årene som er gått siden etableringen av NEF har samfunnet på alle måter vært gjennom en rivende utvikling. Ikke minst har forutsetningene for å opprettholde interesse og engasjement i slike interessefellesskap endret seg. Som mange andre tilsvarende foreninger opplever NEF svikt i oppslutningen om sine faglige arrangementer. Er det i det hele tatt liv laga for denne type foreninger?

Svaret er ikke gitt. Det som står fast er at det elektrotekniske fagområdet i dag er av minst like stor betydning som det har vært historisk. Vi er midt i et teknologisk paradigmeskifte der elektrisiteten griper stadig mer om seg i samfunnet. I hvor stor grad NEF makter å speile dette i sin virksomhet vil være avgjørende for fremtiden. Den som lever får se!