Uansett vær og andre forstyrrelser er det mer enn noen gang viktig å ta stabil strømforsyning på største alvor. (Illustrasjonsfoto: Agder Energi)

Det er ingen tvil om at ekstremvær er en pest og plage for den elektriske infrastrukturen. Nå er de her igjen. Beredskapen må utstå nye og harde prøvelser.

Det som tidligere var et relativt sjeldent fenomen er blitt tilnærmet normalt. Tidvis virker det som ekstremværene står i kø utenfor kysten. Meteorologene varsler farenivåer på gult, oransje og rødt. Mediene sender tordenskyer av advarsler over oss. Noen ganger kan det nesten virke som dommedag er nær.

Det var nesten ikke måte på opphausing i forbindelse med sist ukes ekstremvær «Knud». Landets befolkning boltet fast det som måtte være av løse gjenstander og holdt hardt på hatten. Så ble det ikke så ille likevel. Selv om det enkelte steder gikk temmelig hardt utover den elektriske infrastrukturen trådte beredskapen effektivt til og sørget for at folk flest fikk strømmen raskt tilbake.

Hvor går tålegrensen for hvor mange og lange strømbrudd vi kan akseptere i et av verdens mest elektrifiserte samfunn? Spørsmålet er relevant fordi det griper så omfattende inn, både på det personlige og samfunnsmessige plan. Stabil tilgang av strøm er en forutsetning for at hjulene støtt og sikkert går rundt i landet vårt. Slik er det i dag og kommer til å bli enda viktigere i fremtiden, med en elektrifisering som vil strekke seg langt utover 2018-nivå.

Sammenlignende data fra 28 europeiske land, målt i avbruddsantall og -varighet per kunde, plasserer Norge på et gjennomsnitt. Er det en posisjon vi kan være godt fornøyd med? Svarene er neppe entydige.  Noen vil sikkert mene at det er godt nok, mens andre vil riste oppgitt på hodet. Uansett er det viktig å ta stabil strømtilførsel på største alvor. Det skal lite til før det bikker over i ilter frustrasjon!