NVE foreslår endringer i KILE-ordningen som vil komme både kundene og nettselskapene til gode. (Illustrasjonsfoto: Otera)

NVE foreslår endringer i KILE-ordningen for husholdninger. Ordningen skal gi nettselskapene insentiver til riktig leveringspålitelighet.

Kilde: NVE

For alle avbrudd blir det beregnet et KILE-beløp som avhenger av varigheten på avbruddet, når avbruddet fant sted og om avbruddet var varslet på forhånd eller ikke.

NVE har tidligere fått undersøkt betalingsviljen blant husholdningskunder for å unngå strømbrudd. I NVE høringsdokument 2018:8 beskrev vi hvordan vi ønsket å bruke resultatene fra disse undersøkelsene. Vi sender nå ut en tilleggshøring hvor vi legger fram vårt forslag til ny KILE-funksjon for husholdninger, og hvor vi foreslår endelig forskriftstekst.

– Resultatene fra undersøkelsene viser at husholdningskundenes ulemper ved strømbrudd generelt sett er større enn dagens KILE-ordning legger til grunn. Samtidig ser vi at ulempen er svært avhengig av når avbruddet inntreffer. Derfor foreslår vi en endring i KILE-beløpene. Endringen i forhold til dagens funksjon avhenger av varigheten av avbruddet, om det er varslet eller ikke og hvilket klokkeslett, ukedag og måned det inntreffer, sier direktør for Reguleringsmyndigheten for Energi, Ove Flataker. 

De største endringene fra dagens ordning er:

  • KILE for kortere avbrudd, spesielt avbrudd under 1 minutt, blir vesentlig høyere.
  • KILE-beløpene på vinteren blir høyere dersom de ikke er varslet på forhånd.
  • Det blir større forskjeller mellom KILE på sommer og vinter.
  • KILE ved varslede avbrudd blir lavere for avbrudd med varighet over 2 timer. 

– Det er viktig at KILE-funksjonene gjenspeiler samfunnets kostnader knyttet til strømavbrudd, sier Flataker. Undersøkelsene viser at husholdningene verdsetter det å ha en pålitelig strømforsyning vesentlig høyere enn det vi tidligere har antatt, og at de er villig til å betale mer for dette, sier han.

Økt KILE vil gjøre det mer lønnsomt for nettselskapene å gjennomføre tiltak som reduserer antall avbrudd og varigheten av dem. NVE har beregnet at de foreslåtte satsene kan medføre tiltak som øker nettleien i størrelsesorden 0,2-0,5 % over tid. I følge undersøkelsene er dette en økning som nettkundene er villige til å betale ettersom de kan forvente å få bedre leveringspålitelighet.

NVE tar sikte på at endringene i KILE for husholdninger skal tre i kraft fra 1. januar 2020.