Lyse har solgt alle sine eierinteresser i Skangas til finske Gasum, her illustrert med LNG-anlegget i Risavika utenfor Stavanger. (Foto: Lyse)

Lyse har solgt sin resterende eierandel på 30 prosent i Skangas AS til det finske, statseide selskapet Gasum OY som nå eier 100 prosent av aksjene i Skangas.

Kilde: Lyse

Skangas eier og opererer en verdikjede for produksjon og distribusjon av flytende naturgass (LNG) til industri og transport i det nordiske markedet.

Skangas som har kontor og fabrikkanlegg i Tananger, Sola kommune, ble etablert i 2007. Lyses nedsalg i Skangas har skjedd i tre etapper: I 2014 ble 51 % av aksjene solgt, mens ytterligere 19 % ble solgt i 2017. Kontrakt om salg av de siste 30 % av aksjene ble signert i Stavanger i dag.

Gjennom Skangas har Lyse bidratt til bedre miljøløsninger, samt etablering av varige arbeidsplasser i regionen. Investeringen har gitt en god avkastning for Lyse som eies av 16 kommuner.

Lyse selger seg med denne transaksjonen helt ut av LNG, og vil innen energi i stor grad fokusere på sin strategi knyttet til utnyttelse av regulerbar vannkraft. Det nye Lysebotn kraftverk som ble åpnet i forrige måned, posisjonerer Lyse for å ta vannkraftens nye rolle i Europa.

Gasum vil gjennom sitt 100 % eierskap i Skangas stå sterkere rustet til å bygge og utvikle det nordiske økosystemet for naturgass der det er en sterkt stigende etterspørsel av renere brenselsløsninger. LNG er ikke minst en konkurransedyktig erstatter for tungolje.