Økning i grunnrenteskatten vil gi mindre i inntekter fra eiendomsskatt til kommunene, her illustrert med Agder Energi-eide Nomeland kraftverk på Sørlandet. (Foto: Agder Energi)

I statsbudsjettet for 2019 varsler regjeringen en ny økning av grunnrenteskattesatsen fra 35,7 til 37 prosent. Forslaget vil føre til lavere eiendomsskatteinntekter fra vannkraftanlegg.

Kilde: LVK (Landssamanslutninga av vassdragskommunar)

Økning av skattesatsen på grunnrenteskatt begrunnes med at man ønsker å kompensere statens skattebortfall som følge av redusert sats på alminnelig inntekt, som foreslås satt til 22 prosent. Regjeringen uttaler at samlet marginalskattesats for vannkraften blir 59 prosent.

Forslaget innebærer at kommunenes inntekter fra eiendomsskatt på vannkraftanlegg reduseres ytterligere, fordi grunnrenteskatten kommer i fradrag i eiendomsskattegrunnlaget.

LVK mener omfordelingen av vannkraftformuen mellom stat og kommunene er i strid med Stortingets forutsetning ved kraftskattereformen. Da grunnrenteskatten ble innført var satsen 27 prosent. Forslaget er nå å øke satsen til 37 prosent.

LVK vil arbeide for å unngå videre omfordeling mellom stat og kommunene.