«Alle» priser faller – bortsett fra strømprisen. (Illustrasjonsfoto: Tafjord)

Frykten for dårlige tider ser ut til å sette seg godt i de finansielle markedene. Vi opplever kraftige prisnedganger i både energimarkedene og i aksjemarkedene.

Kilde: LOS Energy

I strømmarkedene ser vi at råvarekostnadene for europeiske kraftprodusenter faller kraftig, men de nordiske prisene følger ikke med.

Ned 15 % sist uke

Prisen for å slippe ut CO2 har falt med 15 % bare den siste uken, og over 35 % siden toppen tidligere i september. Utslippsrettigheter er en vesentlig kostnad for kullkraftprodusenter, og disse er i stor grad med på å sette prisen i de europeiske markedene. Europeiske kraftpriser smitter som kjent på de nordiske prisene, men denne uken ser vi at smitteeffekten er lav. Da prisen for den tyske 2019-kontrakten falt 2,9 €/ MWh sist uke, så fat den tilsvarende kontrakten i Norden bare 1 €/ MWh.

Vinteren kun på gjestevisitt

Etter noen kalde, tørre dager med løft i etterspørsel og fall i ressurssituasjonen mener meteorologene at varmen skal komme tilbake. Med mildere temperaturer og godt med påfyll av nedbør, har prisen for november-leveranse av strøm falt tilbake noe den siste uken. Været vil som vanlig ha stor betydning for strømprisen inn i vintermånedene.