Bildet viser Vatnedalsdammen i Bykle i Setesdalen som er anlagt i forbindelse med regulering av de store kraftanleggene i elven Otra på Sørlandet. (Foto: Anders Martinsen)

Systemprisen for strøm i Norden har de siste månedene hatt en litt uvanlig utvikling.

Kilde: Haugaland Kraft – markedskommentar for november

Månedlig gjennomsnittspris har falt for hver måned siden juli, og i oktober ble strømprisen målt til 20 prosent lavere enn for juli.

Denne utviklingen fikk vi til tross for at gjennomsnittstemperaturen i oktober var 11 grader kaldere enn i juli, og det totale nordiske strømforbruket var 26 prosent høyere i oktober sammenlignet med juli.

En slik økning av etterspørsel, i kombinasjon med kaldere temperaturer, burde normalt medføre økte strømpriser, men det skjedde ikke.

Dette kan forklares med at det i høstmånedene etter juli kom betydelig mer nedbør enn normalt, noe som har gitt en kraftig forbedring av magasinfyllingen i Norden. Faktisk kom det så mye nedbør at det har vært høstflom flere steder i Sør-Norge. Resultatet kom i form av at strømproduksjonen hos vannkraftprodusentene økte betydelig.  

Til tross for at det kom betydelig med nedbør, var det også varmere enn normalt både i sommer, men også utover høstmånedene. Det betyr at vi fikk en situasjon hvor tilbudet av strøm økte, samtidig som at forbruket falt. Det er denne kombinasjonen som førte til lavere strømpriser i perioden fra juli til oktober.

Men nå er vinteren like om hjørnet, og de neste fire-fem ukene forventer vi en vesentlig forbruksøkning som følge av stadig kaldere vær. Dette vil påvirke kraftbalansen i Norge og Norden betydelig.

For Norden er fortsatt summen av magasinfylling og snømagasiner noe dårligere enn normalt. De fleste norske og svenske vannmagasiner ligger i høyden, gjerne over 500 meter over havet. Nedbøren som faller i denne høyden nå, faller derfor gjerne som snø, og vi kan ikke forvente noe særlig mer tilsig til nordiske vannmagasiner før til våren.

Temperaturutvikling vil være svært viktig fremover i forhold til forbruksutvikling og eventuelle uventete tilsig til vannmagasiner.

Vi venter stigende strømpriser ut vinteren 2019, forutsatt et normalt nordisk vintervær. Værutviklingen er som alltid et spenningsmoment når vi skal vurdere prisene fremover. En ekstra kald og tørr vinter, eller en spesielt mild og våt vinter, vil kunne gi store avvik på strømprisen i forhold til ved normalt vær.